Er zijn vandaag zo’n 67.000 publieke en semipublieke laadpunten in België. Er bestaan gigantische prijsverschillen, en niet alleen tussen de laadpunten onderling. Afhankelijk van je laadpas betaal je aan dezelfde paal meer of minder. Hoe wordt de prijs bepaald en hoe vind je de goedkoopste aanbieder?
Wie elektrisch rijden zegt, zegt opladen. De meeste mensen kunnen hun elektrische of plug-inhybride voertuig thuis of op het werk inpluggen, maar de occasionele publieke laadsessie valt niet uit te sluiten.
Opladen met een stekkerauto is helaas niet zo transparant als tanken met een benzine- of dieselwagen. De prijs staat immers zelden geafficheerd op de laadpaal. Dat komt omdat de laadtarieven bepaald worden door meerdere partijen. Je hebt niet alleen de eigenaar van het laadpunt, maar ook de exploitant (ook wel Charge Point Operator of CPO genoemd) en de uitgever van het laadpasje (de e-Mobility Service Provider of eMSP).
De eigenaar van de laadpaal bepaalt het basistarief per kWh. Het beheer en het onderhoud van de paal wordt meestal toevertrouwd aan een exploitant of Charge Point Operator (CPO). Vaak is die ook de eigenaar van de laadpaal. Voor dat beheer wordt een vergoeding gevraagd.
Scan je gewoon de QR-code op de paal of betaal je met je creditcard (dat is niet altijd mogelijk…) dan krijg je het zogenaamde ad-hoc tarief van de CPO aangerekend. De meeste bestuurders gebruiken echter een laadpasje. Dat biedt het voordeel dat je laadpalen van diverse netwerken kan gebruiken (via roaming) en niet bij elke CPO apart moet afrekenen.
Die laadpas wordt uitgegeven door de e-Mobility Service Provider. De vergoeding die je daarvoor betaalt, kan enorm variëren. Sommige e-MSP’s rekenen per kWh, andere vragen ook een opstartkost of een vergoeding per minuut dat je auto geconnecteerd is.
De laadkosten hangen enerzijds af van de afspraken die de eMSP met de CPO heeft gemaakt en anderzijds van de overeenkomst die jij hebt afgesloten met de eMSP.
Neem je bijvoorbeeld een abonnement bij je eMSP, dan krijg je op sommige laadpunten korting. Dat is interessant voor wie erg veel publiek moet opladen. Er zijn ook laadpassen met een abonnement die de CPO-prijs één op één doorzetten. Je hebt ook 'gratis' pasjes of apps die een kleine toeslag in rekening brengen, zoals 2 cent per geladen kWh of € 0,50 per laadsessie. Deze laadpassen kosten niets als je ze niet gebruikt.
De meeste laadpaalexploitanten en laadpasuitgevers hebben onderlinge roamingovereenkomsten. Daardoor kun je met één laadpasje aan de laadpalen van meerdere netwerken opladen. Dat betekent ook dat er honderden combinaties mogelijk zijn tussen CPO’s en MSP’s, met telkens verschillende roamingkosten, waardoor het moeilijk is om een zicht te krijgen op de goedkoopste aanbieder.
Gelukkig zijn er wel apps als ChargeMap, a Better Routeplanner, Shell Recharge, PlugShare, enzovoort. Op de website laadpastop10.nl kun je tarieven te gaan vergelijken, wat handig is als je veel publiek laadt en een abonnement wil afsluiten.
Waar vind je doorgaans de laagste tarieven? Simpel: je betaalt het minst als de CPO en de eMSP dezelfde partij zijn. De laadpaal wordt dus beheerd en opengesteld voor het publiek door één en hetzelfde bedrijf.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853