Een tot 600 kilometer opgetrokken rijbereik, een frisse neus en wat digitale poeha: zo kun je de highlights van de bijgewerkte Audi e-tron en e-tron Sportback samenvatten. Beide varianten dragen voortaan het voorvoegsel Q8 en mogen zichzelf “CO2-neutraal” noemen. Vier jaar na de introductie van Audi’s luxe elektrische SUV, die simpelweg e-tron werd gedoopt, plakt het merk uit Ingolstadt ter gelegenheid van de facelift een Q8-badge op de kofferklep. Geheel onlogisch is dat niet. Intussen hebben er immers enkele modellen het e-tron gamma vervoegd: de e-tron GT (de van de Porsche Taycan afgeleide sportberline), de Q4 e-tron en de Q4 e-tron Sportback. Vanaf volgend jaar komen daar de Q6 e-tron, de A6 e-tron en de A6 Avant e-tron bij.
Om de “oer-e-tron” te positioneren ten opzichte van de nieuwkomers lag het voor de hand dat Audi voor de Q8-naam zou gaan. Alleen zorgt dat dan weer voor verwarring in het niet-elektrische gamma van de constructeur, want de gewone Q8 (die als diesel, benzine en plug-inhybride bestaat) zet zijn carrière ongehinderd verder.
Nieuwe huisstijl, betere stroomlijn De snuit van de Q8 e-tron lijkt als twee druppels water op die van zijn voorganger. We zien een licht hertekend, anders bekleed radiatorrooster met daarop opgevulde in plaats van open merkringen. De bumpers zien er ook ietsje anders uit en de modelbelettering met Audi-logo op de B-stijl is nieuw.
Audi zegt vooral aan de aerodynamica gesleuteld te hebben. Zo kon de Cx-waarde verlaagd worden van 0,26 naar 0,24 voor de Q8 Sportback e-tron en van 0,28 naar 0,27 voor de Q8 e-tron. Ter vergelijking, de gloednieuwe Mercedes-Benz EQE SUV haalt 0,25 met zijn uitgesproken bolvormige front. En de excentrieke BMW iX? Die doorklieft de lucht net even goed als zijn rivaal uit Stuttgart.
Hoe Audi erin geslaagd is om deze opmerkelijke vooruitgang te boeken? Het is een combinatie van heel wat kleine zaken. Zo helpen wielspoilers aan de onderzijde van de auto de luchtstroom rond de wielen te leiden. De spoilers op de vooras werden vergroot en de Audi Q8 Sportback e-tron heeft nu ook spoilers op de achterwielen. Rond de grille heeft de Q8 e-tron als primeur een “zelfdichtend” systeem, dat de luchtstroom aan de voorzijde van de auto verbetert.
Meer info over dit innovatieve systeem was op het moment van het schrijven van dit artikel helaas niet voorhanden. We komen er op terug als we de auto hebben kunnen testen later dit jaar.
CO2-neutraliteit en recyclage De Audi Q8 e-tron wordt gecertificeerd als netto koolstofneutraal voor klanten in Europa en de VS. Wat dat betekent? Enerzijds dat Audi alles in het werk stelt om zijn globale uitstoot in het kader van de Q8 e-tron te beperken en anderzijds dat de koolstofemissies die niet kunnen worden vermeden in de toeleveringsketen, de productie en de recycling van Audi-voertuigen gecompenseerd worden door middel van vrijwillige compensatieprojecten. De emissie veroorzaakt tijdens het gebruik van de auto wordt niet meegerekend.
Een deel van de koolstofreductie in de productie schuilt in het gebruik van gerecycleerde materialen, bijvoorbeeld voor isolatie, demping en tapijt. De decoratieve inleg boven het display, de zogenaamde Tech Layer, is verkrijgbaar met een nieuw antracietkleurig materiaal dat deels bestaat uit gerecyclede PET-flessen. Met het uitrustingspakket S line zijn de sportstoelen bekleed met kunstleer en het microvezelmateriaal Dinamica. Dinamica bestaat voor maximaal 45 procent uit polyestervezels die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen, gebruikt textiel en vezelresten. Daar komen overigens geen solventen aan te pas.
Digitale update Over het interieur wist Audi niet zoveel te vertellen, buiten het feit dat het infotainment wordt toevertrouwd aan het MMI Touch Response operating system. Er is sprake van een scherm van 10,1 duim vanboven en een exemplaar van 8,6 duim vanonder. Voor de bestuurder strekt zich de intussen welbekende Audi Virtual Cockpit uit, met daarboven een optioneel head-updisplay.
Het navigatiesysteem beveelt op intelligente wijze bestemmingen aan op basis van eerder afgelegde routes. Bovendien ondersteunt het Audi Connect Navigatie- en Infotainmentpakket zogenaamde Car-to-X-diensten. De auto kan met andere woorden data uitwisselen met de cloud om zo relevante info te delen met andere voertuigen van het merk, zodat bestuurders kunnen gewaarschuwd worden voor gevaar of bijvoorbeeld in realtime kunnen zien waar er parkeerplaats is.
Nieuw is ook Remote Park Assist plus, waarmee klanten hun auto zelfstandig kunnen laten parkeren via de myAudi-app op hun smartphone. Wanneer de auto zijn definitieve positie in het parkeervak bereikt, schakelt hij automatisch uit, trekt hij de parkeerrem aan en vergrendelt hij de deuren. Om de parkeerplaats te verlaten, wordt de motor ingeschakeld via de myAudi-app, waarna de auto voldoende naar buiten manoeuvreert om comfortabel in te stappen.
Efficiëntere aandrijving Voor de nieuwe Audi Q8 e-tron werd het concept van de asynchrone motor op de achteras gewijzigd. In plaats van 12 spoelen die het elektromagnetische veld genereren, zijn er nu 14 spoelen. Daardoor genereert de motor een sterker magnetisch veld bij een vergelijkbare stroomtoevoer, wat op zijn beurt meer koppel mogelijk maakt. Als dit niet nodig is, heeft de elektromotor minder energie nodig om koppel te genereren. Dit verlaagt het verbruik en vergroot de actieradius.
Net als bij de oorspronkelijke e-tron is er keuze uit drie aandrijflijnvarianten met elektrische vierwielaandrijving. De instapversie heet nog steeds 50 e-tron en genereert 250 kW en 664 Nm in boostmodus. Volgens de WLTP geraak je er 491 (SUV) en 505 kilometer (Sportback) ver mee. De accu-inhoud bedraagt voortaan 89 kWh netto.
De Audi Q8 55 e-tron heeft iets meer power en vooral ook een grotere accu: die kan liefst 106 kWh aan stroom opslaan en vrijgeven. Het vermogen bedraagt 300 kW in boostmodus voor een ongewijzigde 664 Nm aan koppel, terwijl de actieradius 582 kilometer is voor de SUV en 600 kilometer voor de Sportback.
Top of the bill is de SQ8 e-tron, die 370 kW perst uit zijn drie motoren, naast een koppel van 973 Nm. Een extra motor voor een ongewijzigde 106 kWh aan accucapaciteit kan maar één ding betekenen: een iets lager rijbereik. Reken op 494 kilometer voor de SUV and 513 voor de Sportback.
Betere laadprestaties Dankzij een aanpassing van het accumanagementsysteem is ook de bruikbare batterijcapaciteit toegenomen. Bij een laadstation met hoog vermogen bereikt de Audi Q8 50 e-tron een maximaal laadvermogen van 150 kW. Bij de Q8 55 e-tron en SQ8 e-tron stijgt het maximale laadvermogen tot maximaal 170 kW. De grote accu kan worden opgeladen van 10 tot 80 procent tijdens een laadstop van ongeveer 31 minuten.
Bij een gewoon laadstation of wallbox laadt de Audi Q8 e-tron op met maximaal 11 kW. Wel kun je bijbetalen voor een boordlader van 22 kW. De laadtijd van de grote batterij bedraagt ongeveer 11 uur en 30 minuten bij 11 kW en zes uur bij 22 kW.
De Audi Q8 e-tron is standaard uitgerust met de Plug & Charge-functie. Bij compatibele laadstations moet je je laadpasje dus niet meer langs de kaartlezer vegen: de identificatie gebeurt automatisch.
De Q8 e-tron en Q8 Sportback e-tron komen in het voorjaar op de markt. Op het eerst testverslag hoef je echter niet zolang te wachten – hou Autonieuws dus in de gaten.