vrijdag, 15 januari 2021

Elektrische Citroën Berlingo Van haalt 275 km

Geschreven door  Dieter Quartier
Elektrische Citroën Berlingo Van haalt 275 km © PSA
Citroën stelt de ë-Berlingo Van voor, de elektrische versie van zijn compacte bestelwagen. Die maakt gebruik van de aandrijfgroep van de Peugeot e-2008 en consorten. Dat betekent dus een elektromotor van 100 kW en een batterij van 50 kWh, die hier goed is voor een rijbereik van naar schatting 275 km. Citroën claimt bovendien dat het bruikbare laadvolume niet werd aangetast.


De accu bevindt zich onder de stoelen en de laadvloer van het voertuig. Hij is gegarandeerd voor 8 jaar of 160.000 km, dat wil zeggen dat Citroën hem vervangt of repareert als zijn capaciteit binnen de garantieperiode onder de 70% zakt. Een accucapaciteitscertificaat wordt afgegeven na inspectie na 1 jaar of 20.000 km, daarna na elk onderhoud, elke 2 jaar of 40.000 km. 

Voor het opladen zijn er drie mogelijkheden:
  • Thuis laden waarvoor een Modus 2-kabel nodig is (standaard in België) voor gebruik thuis of op de werkplek. Deze oplaadmodus is compatibel met een standaard 8A-stopcontact of een versterkte 16A-aansluiting (doos + Green'Up-aansluiting), waardoor de oplaadtijd kan worden gehalveerd tot zo’n 15 uur. 
  • Particulier of openbaar versneld opladen waarvoor de installatie van een wallbox van 3,7 tot 22 kW en een Modus 3-kabel (optioneel) vereist is. De oplaadtijd van 0 tot 100% is dan 7u30 (Wall Box 7,4 kW eenfasig) of 5 uur (Wall Box 11kW driefasig). 
  • Supersnel opladen via een openbare laadpaal tot 100 kW met modus 4-kabel geïntegreerd in de oplader. Laadt 80% van de 50 kWh-batterij op in 30 minuten. Dat maakt de ë-Berlingo Van de beste in zijn segment wat betreft versnelde oplaadtijd.

Slim laadbeheer

Dankzij de My Citroën app is het mogelijk om de batterijlading vanop afstand te beheren en om de laadtoestand en de actieradius van het voertuig op te volgen, om de temperatuurregeling van het passagierscompartiment op afstand te beheren en om uitgesteld opladen te configureren via de smartphone, tablet of rechtstreeks op het touchscreen van de auto, via geconnecteerde navigatie, in het menu "Energie". Deze acties zijn mogelijk bij thuis laden (modus 2) of versneld laden (modus 3). Het uitgesteld laden kan op elk moment worden gewijzigd. 

Een andere beschikbare app, Free2Move, die het opladen vergemakkelijkt door toegang te bieden tot meer dan 220.000 laadpunten. Tegelijk maakt de app het mogelijk om de beste route te plannen op basis van de actieradius van het voertuig en de oplaadstations die op de weg aanwezig zijn (inclusief laadpauzes, totale oplaadtijd, type stopcontact, toegang tot het station, enz.).

Tot 800 kilo of 4,4 kuub

De ë-Berlingo Van is geschikt voor twee of drie personen aan boord en wordt aangeboden in twee maten: M van 4,40 m en XL van 4,75 m. Hij is verkrijgbaar als mini-van beschikbaar in maat M en XL en mini-van met dubbele cabine beschikbaar in maat XL. Met een hoogte van 1,84 m heeft het voertuig toegang tot alle parkeerterreinen. 

Hij is handig en wendbaar dankzij zijn compactheid, maar biedt niettemin een grote laadlengte dankzij de mogelijkheid om de passagiersstoel in de Extenso®-cabine op te plooien, waardoor tot 3,09 m vrijkomt in maat M en 3,44 m in maat XL. Met een nuttige breedte tussen de wielkasten van 1,23 m kan ë-Berlingo Van twee europallets achter elkaar vervoeren. Het nuttige volume, ongewijzigd ten opzichte van de thermische versie, biedt 3,3 m³ (XS zonder Extenso®-cabine) en tot 4,4 m3 (XL met Extenso®-cabine). Het laadvermogen tot 800 kg en het trekgewicht tot 750 kg op alle versies volstaan perfect voor de meeste gebruikers.

Hij zal bij de concessiehouders te zien zijn in de tweede helft van 2021. De prijzen zijn nog niet vrijgegeven.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy