woensdag, 08 september 2021

MAN eTGE ook als elektrische bakwagen en kipper

Geschreven door  Dieter Quartier
MAN eTGE ook als elektrische bakwagen en kipper © Volkswagen AG

Grote voorwerpen of werfmateriaal, maar ook kiezel of zand vervoeren kan voortaan elektrisch dankzij de specifieke conversies van de MAN eTGE die voortaan verkrijgbaar zijn. Deze elektrische bakwagen- en pick-upconversies zijn uniek in hun segment.


De MAN eTGE was tot dusver verkrijgbaar als gesloten bestelwagen voor het transport van goederen, en als minibus voor personenvervoer. MAN Truck & Bus heeft het aanbod elektrische bestelwagens nu uitgebreid met twee nieuwe varianten van de eTGE die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met gerenommeerde specialisten. Het gaat om de eTGE als bakwagen en als kipper.

“Als bakwagen is de MAN eTGE zeer aantrekkelijk voor bezorg- en koeriersdiensten,” zegt Martin Imhoff, hoofd Product Marketing Vans bij MAN Truck & Bus. “Veel klanten die in stedelijk gebieden werken, willen een zo groot mogelijk laadvolume, zodat zoveel mogelijk goederen vervoerd kunnen worden. Daarnaast worden de eisen op het gebied van emissies en geluidsproductie steeds strenger, vooral in de stad. De MAN eTGE bakwagen voldoet aan alle eisen.”

Elektrishe bakwagen

Als bakwagen heeft de MAN eTGE een opbouw van 3.28 meter lang, 2.06 meter breed en 2.0 meter hoog (2.2 meter optioneel). Dit is gelijk aan 13,5 kubieke meter. De laadhoogte is 1.05 meter.. De opbouw kan eenvoudig worden bereikt met een verlengbare 4-traps instaphulp aan de achterzijde. In de voorste wand en in de vloer van de opbouw zijn rails geplaatst waarmee de vracht kan worden gefixeerd. De opbouw wordt geleverd en gemonteerd door SPIER Fahrzeugwerk uit het Duitse Steinheim.
manetge.4Elektrische kipper

De tweede nieuwe variant van de MAN eTGE dient een geheel ander doel: gemeentewerken, bouwbedrijven en tuinonderhoudsbedrijven. In deze sectoren worden veel pick-ups en kippers geleverd. MAN heeft in samenwerking met Veth Automotive uit Duiven op basis van de eTGE een kipper & pick-up ontwikkeld. De bak is 3.25 meter lang en 2.04 meter breed. De 300 mm hoge zijwanden kunnen worden neergeklapt. Het laadvermogen van de standaard bak is 820 kilo, voorzien van een kiepsysteem bedraagt dit 750 kilo. Optioneel is de grote gereedschapskist onder de laadbak, waardoor gereedschappen zoals bezems ed. zonder problemen meegenomen kunnen worden.

Vlotte prestaties in de stad

In combinatie met de nieuwe opbouwmogelijkheden blijven de technische specificaties van de MAN eTGE ongewijzigd. De batterij heeft een capaciteit van 35,8 kWh, het elektrisch motorvermogen is 100 kW. Dankzij een koppel van 290 Nm levert de eTGE in de stad vlotte prestaties. De eTGE heeft bij stedelijk gebruik een actieradius van 120 tot 130 kilometer. 

Hij is dan ook niet bedoeld als snelwegvreter. Concurrenten in het pick-up en bakwagensegment zij er op dit moment nauwelijks. De enige die je als rivaal zou kunnen beschouwen en ook daadwerkelijk verkrijgbaar is, is de iets kleinere Maxus EV80. Op termijn zouden er ook een Iveco Daily en Fiat e-Ducato komen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy