dinsdag, 26 januari 2021

Een laag voordeel van alle aard? Kies de juiste auto

Geschreven door  Dieter Quartier
Een laag voordeel van alle aard? Kies de juiste auto © Volvo Cars

België is het land bij uitstek van de bedrijfsauto. Het feit dat je die ook privé mag gebruiken, wordt beschouwd als een vorm van loon en valt onder de noemer ‘voordeel van alle aard’ (VAA). Daar moet je belastingen op betalen. Hoe kun je die zo laag mogelijk houden?

 

Het VAA wordt berekend op basis van drie elementen: 

  1. De cataloguswaarde van het voertuig 
De cataloguswaarde is de catalogusprijs in nieuwstaat bij verkoop aan een particulier, zonder korting, met inbegrip van eventuele opties en accessoires. Ook de werkelijk betaalde btw (d.w.z. het btw-bedrag op de nettoprijs) wordt meegerekend.
  1. De CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot vertaalt zich in een bepaald percentage dat wordt bepaald door de mate waarin de gekozen auto afwijkt van een jaarlijks herzienbare referentiewaarde. Die bedraagt in 2021 84 g/km voor dieselwagens (inclusief al dan niet oplaadbare hybrides) en 102 g/km voor voertuigen met een benzinemotor (inclusief al dan niet oplaadbare hybrides). 
  1. De leeftijd van het voertuig 
Vanaf het tweede jaar na de datum van eerste inschrijving van het voertuig daalt de cataloguswaarde jaarlijks met 6%. Het VAA daalt dus naarmate je bedrijfswagen ouder wordt, maar het minimumpercentage bedraagt 70%. Na vijf jaar heb je dus de ondergrens bereikt.

Deze elementen worden als volgt opgenomen in de berekening van het VAA:

Jaarlijks VAA = [5,5% + (CO2 – referentiewaarde) x 0,1% ] x cataloguswaarde x (6/7) x leeftijd%

Voor zover ze als ‘echt’ worden beschouwd (CO2-uitstoot tot 50 g/km en een bruto batterijcapaciteit van minstens 0,45 kWh per 100 kg voertuiggewicht), gaan ze gepaard met een erg laag VAA. Voor de zogenaamde fake hybrides die sinds 1 januari 2018 aangekocht of geleaset zijn, moet het VAA berekend worden op basis van de CO2-uitstoot van het overeenkomstige model met verbrandingsmotor. Als dat model niet bestaat, dan wordt de CO2-uitstoot van de fake hybride forfaitair vermenigvuldigd met 2,5. 

Welke auto’s zijn dan interessant?

Om tot het minimumpercentage van 4% te komen kun je kiezen uit vier opties:
  • Een elektrische auto
  • Een benzine-auto (inclusief hybride) met een CO2 < 88 g/km
  • Een dieselauto (inclusief hybride) met een CO2 < 70 g/km
  • Een ‘echte’ plug-inhybride (≤50 g/km + 0,45 kWh/100 kg)

Om niet boven het minimumbedrag van € 1.370 per jaar uit te stijgen, zou je de cataloguswaarde bovendien moeten beperken tot € 40.000. Als je weet dat die cataloguswaarde met 6% per jaar daalt, dan zou je ook kunnen opteren voor een jong tweedehandsvoertuig van twee jaar dat € 45.500 kost (en tot de bovenstaande lijst behoort) om je VAA eveneens tot € 1.370 per jaar te beperken.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy