dinsdag, 27 november 2018

ProMove maakt blinde dromen waar

Geschreven door  Quick Suzy
Wie blind is of zeer slecht ziet, kan in het beste geval dromen van autorijden. Dat zo’n droom werkelijkheid wordt, komt uiterst zelden voor. Voor zestien blinden en slechtzienden geschiedde dat toch op maandag 26 november op het circuit van Zolder. 


ProMove is dé specialist in ons land op het vlak van rijvaardigheidscursussen. Onlangs kreeg het bedrijf een vraag of het mogelijk was om mensen die blind of zeer slechtziend zijn zelfstandig een rondje te laten rijden op het circuit van Zolder. De vraag ging uit van Vige Antwerpen en de vzw De Markgrave, twee verenigingen die zich inzetten voor blinden en slechtzienden. Wat op het eerste zicht een mission impossible leek, kreeg afgelopen maandag een geslaagde uitrol. Met dank aan voornoemde verenigingen én de instructeurs van ProMove

WhatsApp Image 2018 11 27 at 15.08.21


Relaas van een onvergetelijke dag

16 blinde en/of zeer slecht ziende mannen en vrouwen maakten maandag 26 november hun opwachting aan de kantoren van ProMove in Heusden-Zolder. De spanning stond op hun gezicht te lezen, allen waren een en al ongeduld om het stuur in eigen handen te nemen. Na een verwelkoming met een tas lekkere koffie werden de deelnemers ingewijd in de kunst van het  autorijden met de ogen toe, bij wijze van spreken. 

Met de instructies in het achterhoofd werd de theorie in de praktijk omgezet, eerst op het oefenterrein van ProMove en vervolgens op het racecircuit zelf. Ervaren racepiloten halen hier topsnelheden tot 200 km/u en meer, wat voor een normale sterveling onmogelijk is. Zelfs al beschikt die over uitstekende ogen, moed en een goed gevoel voor snelheid. 

Blind vertrouwen

Tegen die achtergrond moet je de prestatie zien van Nicky, blind geboren en nog nooit zelf met de auto op de openbare weg gereden, afgezien van een initiatiecursus inmiddels tien jaar geleden. Tussen Nicky en zijn instructeur op de passagierszetel ontstond in geen tijd een blind vertrouwen, Nicky zette de instructies perfect om en bouwde de snelheid geleidelijk op van 60 tot uiteindelijk 120 km/u. Een ‘once in a lifetime’ ervaring, een prestatie die in aanmerking komt voor een vermelding in het Guinness Book of Records. 

Ook het verhaal van Christine maakte indruk. Tot haar 45ste reed ze dagelijks met de auto maar door een ziekte werd ze volledig blind en verloor ze een groot deel van haar zelfstandigheid. Ook zij toonde zich in de wolken over de geboden kans om zelf een rondje te rijden op een snelheidscircuit waar in de jaren zeventig de Formule 1 te gast was. 

Conclusie: waar een wil is, is een weg! Vige Antwerpen, de vzw De Marktgrave en ProMove bezorgden 16 blinden en slechtzienden de dag van hun leven, maakten hun lang gekoesterde droom waar. Het uniek event werd afgesloten met een “afkickmoment” waarop de deelnemers honderduit vertelden over hun omgang met hun handicap én over de onvergetelijke ervaring aan het stuur van een snelle auto op het circuit van Zolder. 

Hun hoop en die van miljoenen lotgenoten over de hele wereld bestaat erin dat de automerken snel werk maken van de zelfrijdende auto die een boost kan geven aan hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy