vrijdag, 21 juni 2019

Lezer Mario test de nieuwe Kia Ceed Sportswagon

Geschreven door  Mario Daems
Lezer Mario test de nieuwe Kia Ceed Sportswagon © Patrick Theunissen
Autonieuws.be-lezer Mario Daems, die was uitgeloot als “Autotester voor één week”, was zo enthousiast over zijn tijdelijke job als autotester dat hij, nog voor de week om was, volgend verslag bezorgde over zijn rijervaringen aan het stuur van de Kia Ceed Sportswagon 1.4 T-GDi. Leest u even mee?CEED0002 2
“Enkele weken geleden kregen we een telefoontje van de redactie van autonieuws.be dat we de kans kregen om een volledige week uitvoerig een auto te testen. Dit geeft natuurlijk een veel duidelijker beeld van een wagen dan de enkele kilometers die men doorgaans krijgt als men om een testrit vraagt. Afgelopen zaterdag was het dan zover en ging ik vol verwachting naar de dealer om de wagen af te halen. Ik werd daar met open armen ontvangen door de verkoper van de garage en de mensen van autonieuws.be. Tijdens een fotomoment werden dan de spreekwoordelijke sleutels - de wagen was eigenlijk met een keyless-systeem uitgerust - overhandigd. Ik kreeg nog wat meer uitleg over de beschikbare wagen en het bleek een Kia Ceed 1.4 T-GDi Sportswagon te zijn, waarbij de term “sportswagon” duidelijk van toepassing is op het exterieur. Met name zijn zwarte metaalkleur met lichtmetalen velgen eronder en enkele accenten in de bumpers, samen met het langgerekt silhouet geven hem een sportief uiterlijk. Later zou blijken dat vele mensen dit zeer mooi vinden.

Omdat ikzelf een wagen van het Koreaanse zustermerk heb waren mijn verwachtingen qua uitrusting hoog. Onze Ceed, een exemplaar van het tweede uitrustingsniveau, bleek inderdaad goed uitgerust. Denk maar aan een ingebouwd navigatiesysteem, automatische airco, centrale vergrendeling en elektrische raambediening rondom ed. Verder was de auto als optie nog uitgerust met een elektrisch schuifdak en een automatische achterklep, in combinatie met het keyless-systeem. Na nog wat uitleg over de bediening - die mij zeer vertrouwd overkwam - mocht ik dan met de auto vertrekken voor een proefperiode van een week. 

Een eerste en zeer positieve vaststelling was alvast de zeer goede zithouding die ik vond in de goed steunende zetels, ook het zachte stuur is een topper. Samen zorgen ze ervoor dat je zeer relaxed met de auto rijdt. Dat weekend zijn we al veel met de wagen op pad geweest en kwamen we tot volgende vaststellingen: het was zeer warm weer en het schuifdak werd dan ook zeer vaak gebruikt. Ook de automatische achterklep kwam van pas tijdens het winkelen. De koffer is voldoende ruim (groot zelfs), met extra ruimten onderin. Ook het feit dat deze wagen onder in de koffer toch nog een noodreservewiel heeft in plaats van een opblaaskit vind ik nuttig. Waren er ook negatieve zaken? Toch wel, want doordat mijn vrouw begin dit jaar een nekoperatie heeft ondergaan is met name de lage instap voor haar minder en zaten de zetels voor haar ook minder goed dan bij onze wagen. Ook wezen mijn kinderen mij erop dat deze wagen geen extra ventilatie heeft voor de achterste passagiers. Iets wat wij persoonlijk ook misten waren de verwarmde zetels en ledverlichting vooraan. Iets wat optioneel echter wel verkrijgbaar is op de Ceed. Dat zijn voor ons zaken die je, als je ze eenmaal op een wagen hebt gehad steeds terug wilt op een volgende. Ook het interieur vonden we - alhoewel zeer mooi afgewerkt - toch wat donker (somber?). De rest van de week werd de wagen gebruikt voor mijn woon-werkverkeer en kon onze eigen wagen een weekje uitrusten. 

In het huidige verkeer is de motor zeer soepel en zeker met zijn 140 pk krachtig genoeg om mee te kunnen, zowel in de stad als op de snelweg. Ook het compromis tussen comfort en wegligging is uitstekend. Het navigatiesysteem bleek soms wel nogal traag. Nog even ter info. Bij navraag blijkt deze wagen tussen de 28 en 29.000 euro te kosten. 

Kortom, we zijn zeker niet teleurgesteld geweest, integendeel. Het is nu al duidelijk dat we voor een volgende wagen ook zeker een bezoekje aan de Kia showroom gaan brengen.”

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy