donderdag, 18 juni 2020

Opel Zafira-e Life: elektrisch luxevervoer voor 9

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Opel Zafira-e Life: elektrisch luxevervoer voor 9 © Opel/PSA
Opel breidt zijn geëlektrificeerde productaanbod uit met een volledig elektrische topuitvoering van de Zafira Life die plaats biedt aan maximaal negen personen. Hij raakt met zijn 50 kWh-batterij 230 km (WLTP) ver met één batterijlading.

 
De Zafira e-Life is leverbaar met de keuze uit twee lengtes en biedt alle voordelen van Opels ruimste gezinsauto, in combinatie met het genot van stille en emissievrije ritten. De meeste uitvoeringen zijn minder dan 1,90 m hoog en kunnen daardoor zonder problemen in ondergrondse parkeergarages. Als hij is uitgerust met een trekhaak kan de Zafira-e Life aanhangwagens trekken met een maximaal gewicht van 1.000 kg.

Met een vermogen van 136 pk en een maximumkoppel van 260 Nm belooft Opel correcte prestaties. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/h. Kopers kunnen – afhankelijk van hun behoefte – kiezen uit twee lithium-ion-batterijen: een van 75 kWh (beschikbaar begin 2021) met een rijbereik tot 330 kilometer en een van 50 kWh met een range tot 230 kilometer (WLTP).

Het batterijpakket bevindt zich onder de bagageruimte, waar het geen laadruimte inneemt. Bovendien zorgt deze positie voor een lager zwaartepunt wat een positief effect heeft op de stabiliteit en het rijgedrag in bochten. Een geavanceerd regeneratief remsysteem, dat tijdens remmen en vertragen energie terugwint, verhoogt de efficiency.

Laadmogelijkheden

Elke Zafira-e Life biedt meerdere laadmogelijkheden: via een wallbox, een snellader of een huis-tuin-en-keukenstopcontact. Het aanbod aan laadkabels en wallboxen varieert naargelang de energie-infrastructuur van de markt, zodat rijders nagenoeg overal gemakkelijk en snel een geschikt laadpunt kunnen vinden en gebruiken.

Met 100 kW gelijkstroom (DC) duurt het ongeveer 30 minuten voordat de batterij van 50 kWh voor 80 procent is opgeladen (circa 45 minuten voor de batterij van 75 kWh). Opel biedt de mogelijkheid van ‘on-board’ laders die voor een zo kort mogelijke laadtijd zorgen en een lange levensduur van de batterij (gedekt door een garantie van 8 jaar/160.000 kilometer). Afhankelijk van de markt en infrastructuur voorziet Opel de Zafira-e Life standaard van een driefasige of enkelfasige ‘on board’ lader van respectievelijk 11 of 7,4 kW.

Twee maten: “Medium” en “Large”

De Opel Zafira-e Life Medium heeft een wielbasis van 3,28 meter en biedt veel beenruimte voor de passagiers achterin. Hiermee is het een concurrent voor middelgrote personenversies van bestelwagens in het D-segment van de markt. Vergeleken met deze concurrentie valt de Opel Zafira-e Life op met een grotere achterklep en daarmee een gemakkelijkere toegang tot de bagageruimte. Met een bagageruimte van ongeveer 4.500 liter is de Zafira-e Life Large dan weer een concurrent voor nog grotere personenversies van bestelauto’s.

Opel rust de Zafira-e Life uit met stoelen met lederen bekleding op aluminium rails. Er zijn configuraties mogelijk met zes, zeven en acht passagiersstoelen. Dankzij de neerklapbare passagiersstoel achterin kunnen voorwerpen met een lengte tot 3,50 meter vervoerd worden. 

Voor de uitvoeringen met een lange wielbasis is een luxe ‘Lounge’-bekleding beschikbaar, evenals stoelen met een massagefunctie, stoelverwarming en vier draaibare stoelen achterin met een extra breed zitkussen (48 centimeter). Passagiers kunnen tegenover elkaar zitten en op die manier profiteren van extra comfort en beenruimte.

Veiligheid 

Opel voorziet de elektrische MPV van talrijke rijassistentiesystemen. Een camera en een radar houden continu de situatie voor de auto in de gaten. Het systeem detecteert voetgangers die de weg oversteken en kan bij snelheden tot 30 km/h een noodstop uitvoeren. De semi-adaptieve cruise control past de snelheid automatisch aan die van de voorligger aan, vertraagt automatisch en kan de snelheid tot 20 km/h verlagen. Lane-Keep Assist en een waarschuwingssysteem voor slaperigheid attenderen de bestuurder erop als hij te lang achter het stuur gezeten heeft en wel een pauze kan gebruiken. De grootlichtassistent, die zich automatisch aanpast aan groot- of dimlicht, schakelt boven 25 km/h in. 

Uniek in het segment is verder het head-up kleurendisplay dat onder meer de gereden snelheid en aanwijzingen van de navigatie weergeeft.

Sensoren in de voor- en achterbumper waarschuwen de bestuurder voor obstakels tijdens het parkeren. Het beeld van de achteruitrijcamera verschijnt op de binnenspiegel of het 7-inch touchscreen. Het grote touchscreen wordt geleverd met Multimedia en Multimedia Navi infotainment. Beide versies zijn voorzien van smartphone-integratie via Apple CarPlay en Android Auto. Dankzij ‘OpelConnect’ biedt het navigatiesysteem realtime verkeersinformatie. 

Opel opent nog deze zomer de orderboeken van de Zafira-e Life. De eerste leveringen vinden in de loop van dit jaar plaats.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy