donderdag, 23 juli 2020

Huiszoekingen bij Fiat in verband met sjoemelsoftware

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Huiszoekingen bij Fiat in verband met sjoemelsoftware © FCA
Gisteren werd bekend dat het gerecht nu ook Fiat Chrysler Automobiles verdenkt van het gebruik van software om emissietests te vervalsen. Op meerdere plaatsen werden huiszoekingen verricht.


Bloomberg en Automotive News Europe schreven gisteren dat op verschillende sites van FCA in Duitsland, Italië en ook Zwitserland huiszoekingen werden verricht in het kader van het onderzoek naar het mogelijk gebruik van illegale software om de werkelijke uitstoot van dieselkrachtbronnen te verhullen. Meerbepaald de B-familie van motoren zou betrokken zijn. Het gaat daarbij onder meer om de 1.3, 1.6 en 2.0 Multijet diesels met euronorm 5 en 6 uit de personenwagens van de groep, maar dus ook om de Multijet-diesels met 110, 115, 150 en 180 pk die in de Fiat Professional-bestelwagens worden gebruikt.

Volgens de openbaar aanklager van Frankfurt werd illegale software ontdekt in de Multijet-diesels in kwestie. Die motoren zouden de emissietests in laboratoria doorstaan hebben door het gebruiken van software die alleen tijdens tests functioneert maar bij normaal rijden niet actief is waardoor de uitlaatgassen dus minder of niet gefilterd worden. Het zou alleen al in Duitsland om meer dan 200.000 auto’s gaat.

Daarmee blijft de dieselgate-saga maar doorgaan, en wordt duidelijk dat het gerecht in verschillende landen veel verder gaat dan enkel het vervolgen van de Volkswagen-groep, waardoor de bal aan het rollen werd gebracht in 2015.

Laten we wel niet vergeten dat de diesels die vandaag verkocht worden en aan de recentste Euro 6d (Temp) norm voldoen niet alleen in labo’s getest werden, maar ook op de openbare weg, waardoor dergelijke software vandaag geen nut meer heeft. De huidige generatie zelfontbranders is dan ook onmiskenbaar schoner dan de vorige. Er is dus geen reden om de nieuwste dieselmotoren links te laten liggen als het gaat om emissies.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy