vrijdag, 16 oktober 2020

Zware domper voor Nederlandse autofabriek VDL Nedcar in Born

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Zware domper voor Nederlandse autofabriek VDL Nedcar in Born © BMW Group
Het zijn moeilijke tijden voor de autoindustrie, die lijdt onder de coronacrisis. Het recentste slachtoffer van de malaise is de Nederlandse autofabriek VDL Nedcar, die momenteel MINI’s en de BMW X1 bouwt in opdracht van de Duitse constructeur. BMW heeft namelijk besloten om vanaf 2023 geen gebruik meer te maken van de Nederlandse fabriek.


De Nederlandse fabriek, die in 1967 in gebruik werd genomen bouwde in haar geschiedenis onder meer de legendarische autootjes van DAF, de Volvo 300- en 400-reeks, de Mitsubishi Carisma, de Smart ForFour, Volvo’s S40 en V40, de Mitsubishi Outlander en andere modellen.

Toen Mitsubishi in 2013 stopte met produceren in Born nam BMW de productiecapaciteit over en bouwde het er vanaf 2014 verschillende modellen van MINI, waaronder de MINI Cabrio die exclusief in Nederland van de band rolt, en recenter ook de MINI Countryman. Sinds 2017 werd ook de BMW X1 er geassembleerd.

Het feit dat de onderneming VDL Nedcar enkel de BMW-groep als klant had zorgde al langer voor een aanzienlijk risico, en nu de enige opdrachtgever door de lagere vraag en de overcapaciteit in de eigen fabrieken heeft besloten om vanaf 2023 niet langer een beroep te doen op de Nederlandse autobouwer is het voortbestaan van de onderneming en haar 5.000 personeelsleden in gevaar. Een lange periode van onzekerheid breekt nu aan, want zolang geen nieuwe partner gevonden is bestaat het risico dat de fabriek in 2023 de deuren zal moeten sluiten en het volledige personeelsbestand op zoek moet naar een nieuwe job.

Het wordt hoe dan ook een aartsmoeilijke opdracht voor de directie om tegen 2023 een nieuwe partner te vinden die de productie van aanzienlijke volumes bij Nedcar wil onderbrengen, aangezien autofabrieken overal ter wereld kampen met overcapaciteit, en daar niet snel verandering in lijkt te komen. Volgens de directie kijkt men vooral in de richting van Aziatische startups die elektrische auto’s zouden willen produceren in Europa.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy