vrijdag, 20 november 2020

Waft: boeken over auto’s, een uit de hand gelopen passie

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Waft: boeken over auto’s, een uit de hand gelopen passie © WAFT/ Bart Lenaerts en Lies De Mol
Bart Lenaerts en Lies De Mol. Twee namen die bij liefhebbers van het betere autoboek een belletje doen rinkelen. Het koppel uit Antwerpen schrijft en fotografeert, en creëert zo unieke boeken over auto’s en de hele cultuur errond. Boeken die een steeds grotere schare lezers weten te overtuigen in binnen- én buitenland. “Garage Rock”, het nieuwe boek van hun uitgeverij, is het perfecte alibi om het eens over hun werk te hebben…


Toen Bart Lenaerts achttien jaar geleden uitgekeken was op zijn beroep als verkoper probeerde hij het, met het nodige succes, als autojournalist. Tegelijk ontdekte zijn partner Lies dat ze niet alleen een goede copywriter was, maar nog meer talent had voor fotografie. Ze gaven een nieuwe wending aan hun carrière en volgden hun hart, met alle risico’s van dien. Geholpen door wat geluk vonden ze al snel een aantal gereputeerde kranten en bladen om voor te schrijven en te fotograferen, en maakten ze naam als journalist en fotograaf voor De Morgen, De Standaard, Autowereld en verschillende lifestylebladen in binnen- en buitenland. 

2 wijle Waft 1: het begin van een uit de hand gelopen passie

In de marge van hun job besloten ze om hun creativiteit helemaal de vrije loop te geven, en eind 2009 creëerden ze “Waft”, een boek over auto’s en autocultuur, waarin Bart zijn ei kon leggen en Lies haar fotografietalent kon ontplooien. Het resultaat van hun werk was een boek dat in geen enkel hokje ondergebracht kon worden. Het ging over auto’s, zeker, maar meer nog over “autocultuur”, over alles wat rond de auto te beleven valt. Het boek werd meteen in het Engels geschreven, want dat de markt voor dergelijke boeken niet enorm was, hadden ze al snel begrepen. Ze besloten het boek zelf uit te geven. Van Waft 1 werden precies 1.000 exemplaren gedrukt, die stuk voor stuk uniek en genummerd waren en waarbij op elk exemplaar als origineel kenmerk enkele druppels olie van een oldtimer op de stoffen hardcoverkaft waren aangebracht. Het boek werd toen aan € 80 te koop aangeboden. De twee namen opnieuw een groot risico, want niemand had ooit van Waft gehoord, laat staan van hun bijzondere boek.
3111 waft 1Jaren later blijkt dat hun eerste boek niet alleen het begin geweest is van een uit de hand gelopen passie die vandaag al hun tijd opslokt, maar ook een goede belegging voor wie er een op de kop wist te tikken. Alle exemplaren zijn allang verkocht, en op het internet vind je ze vandaag soms te koop aan prijzen ver ten noorden van € 500. Wie dat ooit aan Bart en Lies had gezegd in tempore non suspecto, was voor gek versleten… 

Het feit dat ze besloten hadden om op de rug van dat eerste boek het cijfer “1” aan te brengen, was eerder wishful thinking dan een echt plan, maar uiteindelijk bleek het een goed idee, want in de loop van de jaren kreeg Waft 1 navolging van Waft 2 (2012), Waft 3 (2015), Waft 4 (2016) en zelfs vijfde Waft-boek (2017), telkens met originele en meeslepende autoverhalen van de hand van Bart, gelardeerd met poëtische en stijlvolle foto’s van Lies.

Na dat eerste boek werden grotere oplages voorzien, maar de auteurs besloten tegelijk om vanaf Waft 3 telkens een genummerde “Limited Edition”-oplage met bijzondere kenmerken uit te brengen. Die boeken zijn een stuk duurder dan de normale prijs van € 40, maar worden geleverd in een originele, handgemaakte doos, gemaakt van een echte hoes van een langspeelplaat (Waft 4), of van een landkaart (Waft 5). 

111114 Waft 4 foth SPEGeen twee exemplaren zijn hetzelfde en een schare liefhebbers strijdt bij elke nieuwe uitgave om een van die unieke uitgaven te bemachtigen.

Meer dan alleen de Waft-boeken

De onregelmatige verschijningsdata van de Waft-reeks, met nu eens één jaar, dan weer meerdere jaren tussen twee uitgaven in, zijn het gevolg van het feit dat de twee alles in eigen beheer doen, en naast de Waft-boeken nog heel wat andere uitgaves op hun palmares hebben.
5 RUF limited Edition packshot 1Ze allemaal oplijsten zou ons te ver leiden, maar erg bijzonder zijn bijvoorbeeld “RUF”, een indrukwekkend, uit twee delen en 520 pagina’s bestaand overzichtswerk met daarin de geschiedenis en alle modellen die ooit door de bekende Porsche-veredelaar werden gebouwd. De auteurs kampeerden lange tijd bij de fabrikant, werden er kind aan huis en spitten het hele archief uit, om aan de hand van boeiende verhalen, talloze foto’s en extreem gedetailleerde informatie de geschiedenis van deze boeiende autobouwer te vertellen.

6 911 RSEen ander Porsche-gerelateerd boek is “911 LoveRS” uit 2017, waarin Lenaerts samen met Jürgen Lewandowski de volledige vijftigjarige geschiedenis van Porsches R- en RS-modellen uit de doeken doet, opnieuw voorzien van prachtige foto’s van de hand van Lies.
7 spada coverOp “Spada” (2014) is Lenaerts zelf erg trots. Het boek beschrijft het levensverhaal van Ercole Spada en zijn zoon Paolo. De Italiaanse design-grootmeester tekende klassiekers als de Aston Martin DB4 Zagato, de Lancia Fulvia en nog veel meer meesterwerken, en werd intussen een persoonlijke vriend van de auteurs.
8 SCG packshot dummy 1
Ook het op 500 exemplaren gelimiteerde “Inside SCG003” uit 2015 is bijzonder. Het boek beschrijft in nauwe samenwerking met de man achter de auto de geboorte van de SCG 003, het allereerste model van een nieuw merk, Scuderia Cameron Glickenhaus, dat deelnam aan de 24 Uren van de Nürburgring.

Het (voorlopige) hoogtepunt?

Naast meerdere boeken over Nederlandse, Belgische en internationale autodesigners werken ze momenteel aan hun “masterpiece”, een 1.000 pagina’s en zeven delen tellend, hyperexclusief boek over de door Aston Martin en Red Bull gezamenlijk ontwikkelde supersportwagen Valkyrie.
9 aston martin valkyrie             © Aston Martin Mediasite

Elk van de 150 gelukkige kopers van de € 2,5 miljoen kostende hypercar krijgt bij zijn auto een uniek boek, bestaande uit maar liefst zeven delen en zo’n 1.000 pagina’s waarin boek per boek het idee, het design, de engineering, het testwerk, alle onderdelen enzoverder besproken worden, met exclusieve foto’s en een extreme aandacht voor detail. De verschillende delen worden naarmate het project vordert en de auto’s hun uiteindelijke leveringsdatum naderen aan de ongeduldige kopers bezorgd. Tot nu zijn drie van de zeven hoofdstukken naar de klanten verstuurd, de overige vier volgen tussen vandaag en de levering van de auto’s.

Dit project, waarvoor Lenaerts en De Mol met de regelmaat van de klok afreizen naar de Aston Martin-fabriek en waaraan ze in totaal meer dan vijf jaar gewerkt zullen hebben, is een absoluut unicum. De 150 boeken horen bij de 150 auto’s en zijn eigenlijk onbetaalbaar. Een “full size” origineel exemplaar op de kop tikken is onmogelijk als je geen Aston Martin Valkyrie hebt besteld, maar de auteurs voorzien wel een compactere, betaalbare versie van het boek voor de liefhebbers van de Vakyrie. Dat boek zou volgend jaar te koop moeten zijn.

Een Valkyrie en het boek dat eraan besteed wordt is niet weggelegd voor gewone stervelingen, het zesde boek in de Waft-reeks is dat wel. Wanneer komt dat nieuwe boek eraan? Lenaerts en De Mol laten weten dat ze al heel wat materiaal klaar hebben, maar nog zo veel andere projecten op de plank hebben dat ze er geen datum kunnen opplakken…
10 Screen Shot 2020 11 20 at 14.37.46Een origineel kerstgeschenk voor auto- en muziekliefhebbers? 

Aan de vooravond van 2021 pakt Waft nog uit met een nieuw boek. Garage Rock is een 228 pagina’s tellend boek dat geschreven werd door Pieter Ryckaert, geïllustreerd werd door Ryan Roadkill en de kwaliteitsstempel en -garantie krijgt van Bart Lenaerts en Lies De Mol die het uitgeven. Het boek gaat over de triviale rol van de auto in de geschiedenis van de rock-‘n-roll, wordt aangeboden aan € 49 en is verkrijgbaar in het Nederlands of het Engels.

Op Waft.be vind je in de “bookshop” niet alleen het nieuwe boek Garage Rock, maar ook de boeken die het koppel zelf maakte en alle door hen goedgekeurde werken. Kies een of meerdere boeken, deponeer ze in je winkelmandje, en lezen maar… Een ideaal en coronaproof kerstcadeau waarmee je een lokale Vlaamse uitgever ondersteunt. Leuk én verantwoord. Wat wil je nog meer?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy