dinsdag, 02 februari 2021

Salonloze januarimaand stelt teleur, maar stekkerauto’s in opmars

Geschreven door  Dieter Quartier
Salonloze januarimaand stelt teleur, maar stekkerauto’s in opmars © MediaInMotion
Het jaar 2021 is zwak van start gegaan: met 37.735 nieuw ingeschreven auto’s in januari is de Belgische automarkt met 27,2% gekrompen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Opmerkelijk is wel de steile klim die de plug-inhybrides en elektrische auto’s maken.


Volgens sectorfederatie Febiac is het is nog te vroeg om de algehele terugval toe te schrijven aan het wegvallen van de Brussels Motor Show dit jaar. Het volledige effect ervan wordt wellicht pas zichtbaar ergens tussen maart en mei, want niet alle auto’s die in een salonperiode worden verkocht, zijn meteen leverbaar. De inschrijvingen van januari weerspiegelen eigenlijk voor een groot stuk de verkopen van november en december.

Febiac wijst er ook op dat januari 2021 slechts 20 werkdagen telde, terwijl er dat een jaar eerder 22 waren. Dat heeft een invloed op het aantal registraties dat verwerkt wordt.
bBB273014 Young drivers and Volvo CarsWie stekkert, wint

Kijken we naar de individuele merken in de top 10, dan houden vooral BMW, Peugeot, Mercedes-Benz en Ford stand. Grote verliezers zijn dan weer Volkswagen, Audi, Opel, Citroën en Renault. Een absolute uitblinker is Volvo, dat zelfs met 7,38% wist te groeien ten opzichte van vorig jaar. De XC40 is de kip met het gouden ei, zeker nu het model ook als plug-inhybride leverbaar is.

Ook BMW heeft zijn relatieve succes te danken aan zijn e-modellen. De importeur liet vandaag in een persbericht weten dat één op de drie nieuw ingeschreven BMW’s in België in januari voorzien was van een stekker. 

In 2020 was al 27% van de nieuw ingeschreven BMW’s hybride of elektrisch, maar dat percentage bereikt nu een recordhoogte van 32,3%. Dat komt dankzij nieuwe modellen zoals de 100% elektrische BMW iX3, en een uitgebreid gamma van PHEV’s.   

Met 4.466 nieuw ingeschreven auto’s en een marktaandeel van 11,8% is BMW in de voorbije maand januari afgetekend marktleider in België. Terwijl de Belgische automarkt in heel 2020 een daling met 22 procent liet optekenen, kon het Duitse premiummerk die beperken tot 0,6 procent. Ook hier speelde het grote geëlektrificeerde aanbod zijn rol.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy