donderdag, 20 mei 2021

Hyundai Nexo waterstofauto rijdt 887,5 kilometer op één tank

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Hyundai Nexo waterstofauto rijdt 887,5 kilometer op één tank © Hyundai
Om het potentieel van waterstof en de brandstofcel als aandrijving voor auto’s te demonstreren ondernam Hyundai een nieuwe recordpoging om met een Hyundai Nexo zo veel mogelijk kilometers uit één waterstoftank te persen. Het team kwam op 887,5 km uit en verbrak daarmee het vorige record dat ook al op naam stond van de Nexo.


Het was een Australisch team dat aan het stuur van een Hyundai Nexo FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) het wereldrecord voor de langste afstand afgelegd met een waterstofaangedreven voertuig op één enkele tank verbroken heeft.

Australisch Hyundai rallypiloot Brendan Reeves reed voor de recordpoging met een Nexo die voldeed aan de productiespecificaties en startte daarbij vanuit Essendon Fields in Melbourne. Na 807 km rijden met een focus op efficiëntie, kwam Reeves aan in Broken Hill met nog heel wat rijbereik over op tripcomputer van het voertuig.

De reis ging verder naar Silverton, een dorp in de Outback net buiten Broken Hill, en reed daarna nog zowat 60 km verder voordat de waterstoftank leeg was.

De totale afgelegde afstand bedroeg volgens de tripcomputer 887,5 km, een verbetering het vorige wereldrecord van 778 km dat op naam stond van de Franse aeronaut Bertrand Piccard, ook al aan het stuur van een Nexo, op zijn reis doorheen Frankrijk van Sarreguemines naar Le Bourget.

Een vertegenwoordiger van de RACV (Royal Automobile Club of Victoria) verzegelde de tank van de Nexo voor het vertrek, en een vertegenwoordiger van de NRMA (National Roads and Motorists' Association) bevestigde dat de verzegeling intact was op het einde van de trip. De afstand gemeten door een geïsoleerde GPS aan boord registreerde 903,4 km, terwijl er volgens Google Maps 905 km afgelegd werd. Voor de test werd echter de tripcomputer van de Nexo zelf gebruikt voor de officiële afstand.

De trip nam 13 uur en zes minuten in beslag aan een gemiddelde snelheid van 66.9 km/h. Het waarschuwingslampje voor de brandstofreserve ging voor het eerst branden bij 686 km, met op dat moment een resterend rijbereik van meer dan 200 km. Het lampje begon te knipperen na 796 km, met nog 90 km rijbereik over.

Gedurende de trip verbruikte de Nexo in het totaal 6,29 kg waterstof, goed voor een verbruik van 0,706 kg/100 km. 

Hij zuiverde tijdens de reis 449.100 liter lucht – genoeg voor 33 volwassenen om een dag lang te ademen – met enkel water, in de vorm van stoom en druppels, dat uit de uitlaatpijp kwam tijdens de trip. Er kwam geen CO2 vrij, terwijl een standaardvoertuig met verbrandingsmotor 126 kg CO2 zou uitgestoten hebben over dezelfde afstand.

De Nexo is een van de enige twee momenteel verkrijgbare waterstofauto’s op onze markt. Hij is momenteel bij ons verkrijgbaar vanaf € 80.499.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy