donderdag, 15 juli 2021

Fiat 500e behoort tot de milieuvriendelijkste auto’s volgens GreenNCAP

Geschreven door  Dieter Quartier
Fiat 500e behoort tot de milieuvriendelijkste auto’s volgens GreenNCAP © Stellantis
Het onafhankelijke, door Europa ondersteunde voertuigevaluatie-organisme GreenNCAP geeft vijf sterren aan de elektrische Fiat 500. De Italiaanse stadswagen krijgt de maximale punten op de drie testonderdelen.


GreenNCAP is een organisatie die naar het voorbeeld van EuroNCAP nieuwe auto’s aan onafhankelijke tests onderwerpt zodat consumenten ze kunnen vergelijken aan de hand van heldere en objectieve cijfers. Terwijl EuroNCAP de veiligheid evalueert, neemt GreenNCAP de emissies en het verbruik onder de loep.

De organisatie deelt punten uit in drie categorieën. De eerste heet Clean Air Index, waarbij zowel in labo- als in echte rijomstandigheden de uitstoot van NMHC (niet-methaan koolwaterstoffen), NOx (stikstofoxides), NH3 (ammoniak), CO (koolmonoxide) en PN (fijnstof) wordt gemeten. De tweede betreft de Energy Efficiency Index, die de zuinigheid van de auto nagaat onder diverse omstandigheden (koud, warm, koude omgeving en snelweg). Tot slot is er de Greenhouse Gas Index, die de uitstoot van CO2 (kooldioxide), N2O (distikstofmonoxide a.k.a. lachgas) en CH4 (methaan) weergeeft.

De Fiat 500 scoorde op alle vlakken 10/10. Ook de Honda Jazz 1.5 MMD Hybrid werd getest door GreenNCAP. De Japanner kreeg 6,7 op 10 voor het onderdeel Clean Air Index, waar hij vooral zondigde door zijn hoge uitstoot aan fijnstof, 5,6 op 10 voor Greenhouse Gas Index, te wijten aan een hoge CO2-uitstoot op de snelweg en de koude-omgevingstest. Qua efficiëntie kreeg hij 7 op 10. De totaalscore bedroeg drie en een halve ster.

De Peugeot 208 1.5 HDi was de derde auto die door GreenNCAP aan de tand werd gevoeld. De diesel-Fransoos haalt drie sterren. Qua brandstofefficiëntie redt hij de meubelen (7,2), maar op Clean Air en op Greenhouse Gas moet hij genoegen nemen met 5,1 en 4,7/10. Ook hier is fijnstof de boosdoener, maar ook inzake stikstofverbindingen zit het niet zo snor.

Toppers en floppers

Andere door GreenNCAP geteste auto’s die uitstekend scoorden, zijn de VW ID.3 en de Hyundai Nexo. De zwakste leerlingen zijn de Land Rover Discovery Sport D180 en de Hyundai Tucson 1.6 GDi, die maar anderhalve ster krijgen. De BMW X1 1.6d en de Volvo XC60 B4 moeten het stellen met twee sterren. 

Vreemd genoeg bracht ook de Mitsubishi Outlander PHEV het er helemaal niet zo goed vanaf. Volgens GreenNCAP stoot hij veel te veel fijnstof uit en is hij allesbehalve efficiënt inzake stroom- en brandstofverbruik. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy