maandag, 26 juli 2021

Huidige Audi A1 is de laatste

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Huidige Audi A1 is de laatste © MediaInMotion
De Audi A1, die momenteel aan zijn tweede generatie toe is, krijgt geen opvolger meer. Dat werd door Audi-topman Markus Duesmann bevestigd. Oorzaak zijn de steeds striktere emissienormen die Europa oplegt.


Audi’s compacte A1, waarvan de eerste generatie in de Audifabriek in Vorst van de band liep en de tweede generatie vandaag in de showrooms staat, krijgt geen opvolger meer. De reden ervoor is een combinatie van rentabiliteit en wetgeving. Door de steeds strengere Europese uitstootregels met de CO2-uitstootbeperking in het bijzonder, worden de aandrijflijnen duurder, waardoor het moeilijker wordt om kleinere auto’s aan een aantrekkelijke prijs in de markt te zetten, wat de rentabiliteit dan weer aantast. 

Het nieuws dat de huidige A1-generatie de laatste is werd door Audi-CEO Markus Duesmann bevestigd aan Automotive News Europe.

De gemiddelde uitstoot omlaag krijgen zonder elektrificatie (hybride oplossingen bijvoorbeeld) is technisch gezien zo goed als onmogelijk, waardoor de ontwikkelings- en productiekost van het aandrijfgeheel te zwaar gaat doorwegen bij kleine auto’s, waar de kost van de aandrijflijn hoe dan ook al het grootste aandeel van de totale kostprijs uitmaakt.

Niet alleen bij Audi

Het is niet alleen voor Audi steeds moeilijker om een economisch verantwoorde productie van kleine auto’s met verbrandingsmotoren te behouden. Ook andere merken schrappen hun kleinste modellen of schroeven de diversiteit in hun gamma terug. Zo krijgen de Citroën C1 en Peugeot 108 geen opvolger en verdwenen de Opel Karl en de Opel Adam uit het gamma. 

De vrijgekomen middelen kunnen constructeurs dan investeren in elektrificatie, want kleine elektrische auto’s hebben wel een mooie toekomst voor zich, aangezien de grote modellen met dito batterijen voor veel particulieren te duur zijn, en ook zij zullen moeten overschakelen naar elektrisch vervoer.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy