woensdag, 28 juli 2021

Bowler bouwt rally-Defender voor eigen kampioenschap in 2022

Geschreven door  Dieter Quartier
Bowler bouwt rally-Defender voor eigen kampioenschap in 2022 © JLR
Offroadspecialist Bowler Motors onthult de rallyversie van de Land Rover Defender die in 2022 zijn eigen kampioenschap krijgt. Het vertrekpunt is de Defender 90 met 300 pk sterke 2.0 Ingenium-turbobenzinemotor. 

Bowler Defender TopSelect 170
Met zijn lange wedstrijdervaring maakt Bowler er een rallywagen van met een volledige rolkooi, een gewijzigde bodem, een verhoogde ophanging, 18” rallyvelgen en schakelhendels op de stuurkolom.

Sinds zijn lancering in 2020 heeft de Land Rover Defender veel lof van klanten en de pers gekregen voor zijn onstuitbare capaciteiten, meeslepende rijgedrag en algemene robuustheid. De compactere, kortere wielbasis van de Defender 90 bleek het perfecte uitgangspunt voor de Bowler-conversie. 

De rally-Defenders worden gebouwd voor hun eigen kampioenschap – de Bowler Defender Challenge-reeks – met zeven evenementen in het Verenigd Koninkrijk in 2022

Michael van der Sande, Managing Director van Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations: “De ontwikkeling van de nieuwe Bowler Defender Challenge-rallywagen illustreert perfect de wederzijdse voordelen van de toetreding van Bowler tot Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. Onze technische ondersteuning, gekoppeld aan de legendarische rallyexpertise van Bowler, heeft van de buitengewoon capabele Defender een doelgerichte wedstrijdmachine gemaakt. De Bowler Defender Challenge zal de duurzaamheid van de Defender bewijzen in enkele van de zwaarste omstandigheden en biedt tegelijk een opwindende en toegankelijke instap naar de terreinsport voor een nieuwe generatie Bowler- en Land Rover-klanten.” 
Bowler Defender TopSelect 172
Bowler Defender Challenge: de auto 

Elke Bowler Defender wordt helemaal gestript om een volledige rolkooi te installeren die voldoet aan de FIA-normen. De subframes voor- en achteraan worden aangepast en krijgen bijkomende verstevigingen voor een nieuwe, op maat gemaakte prestatieophanging. Deze ophanging, ontworpen in samenwerking met Fox, verhoogt de rijhoogte met 25 mm. Deze doelgerichte setup wordt nog versterkt door de nieuwe 18” rallyvelgen van Bowler. 

De ingenieurs van Bowler leverden een reeks elektronische componenten, van brandbeveiliging en stroomonderbrekers tot bijkomende verlichting en controlesystemen, die allemaal volledig geïntegreerd zijn in de bestaande elektrische architectuur. Racestoelen worden gemonteerd en de versnellingspook wordt verplaatst voor een optimale racepositie. De door Bowler ontwikkelde schakelhendels op de stuurkolom maken de transformatie compleet. 

Tijdens de conversie past Bowler het al buitengewoon stijve koetswerk van de Defender subtiel aan om het hoofd te bieden aan de extreme terreinomstandigheden. 

De standaarddeuren worden aangepast om de drempelbekleding te verwijderen, zodat een bodembescherming kan worden geplaatst over de volledige lengte en breedte van de auto. Een aangepaste voorkant verhoogt de luchtstroom naar het koelsysteem en biedt plaats aan extra raceverlichting, terwijl een nieuwe dakspoiler extra verlichting achteraan biedt. 

Bowler Defender Challenge: de wedstrijd 

De Challenge 2022 loopt over zeven rondes in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de data en locaties later in het jaar worden bekendgemaakt. Er zijn 12 plaatsen beschikbaar voor deze serie met één merk, waarbij elk team deelneemt met identieke, door Bowler geprepareerde Defenders. De serie staat open voor veteranen en voor personen zonder wedstrijdervaring. 

Voor personen met geen of een beperkte ervaring kan Bowler training en ondersteuning bieden om de benodigde licentie te verkrijgen voordat ze meteen aan de serie beginnen. De Challenge was een ideaal platform om kennis op te doen over de autosport, alvorens andere Bowlers te vervoegen en deel te nemen aan rallyraid-evenementen over de hele wereld. 

Voor 2022 en daarna zal de Challenge blijven focussen op een leuke omgeving die de ontwikkeling van rij- en wedstrijdvaardigheden bevordert en tegelijk het meeslepende, betrokken gevoel van een echte autosportfamilie behoudt. 

De wedstrijdkalender bestrijkt het Verenigd Koninkrijk en elk team van de Bowler Defender Challenge zal te maken krijgen met een heuse mix van rallyomstandigheden. Voor elke ronde is er een compleet ondersteuningsteam van Bowler, met speciale serviceruimtes. Een horecaruimte zal bestuurders en teams helpen om optimaal te profiteren van stilstandtijden en briefings bij te wonen tijdens de evenementen. De Challenge zal volop aan bod komen in nationale en Bowler-mediakanalen. 

Bowlers eigen Bowler Defender Challenge-wagen zal zijn publieksdebuut maken tijdens de 400 km lange rally van IJsland op 6-8 augustus.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy