vrijdag, 22 oktober 2021

Noodlijdend SsangYong heeft potentiële overnemer

Geschreven door  Stijn Blanckaert
De noodlijdende Zuid-Koreaanse autobouwer SsangYong, die bescherming tegen schuldeisers geniet en naarstig op zoek is naar nieuw geld en een nieuwe aandeelhouder, heeft met bus- en vrachtwagenfabrikant Edison Motors een kandidaat-overnemer. Die zou het merk versneld willen omvormen tot een elektrisch merk.


Ondanks de meer dan degelijke producten van het oudste Koreaanse automerk, met SUV’s als de vernieuwde Rexton, de Korando en de Tivoli, heeft de Koreaanse constructeur het moeilijk om het hoofd boven water te houden omdat de hoofdaandeelhouder er geen nieuw geld meer wil in investeren. Die meerderheidsaandeelhouder, het Indische Mahindra & Mahindra, dat sinds 2011 75 procent van het kapitaal van SsangYong in handen heeft, wil van zijn aandeel af. De Indiërs kochten het bedrijf nadat het ook in 2010 op de rand van het bankroet stond maar slaagden er niet in om het structureel winstgevend te maken.

Om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers kreeg SsangYong in april van dit jaar een beschermd statuut, terwijl het de zoektocht naar investeerders verderzette. Die zoektocht zou nu resulteren in een mogelijke overname door een groep investeerders rond de nog jonge Zuid-Koreaanse fabrikant van elektrische bussen en vrachtwagens Edison Motors. Die fabrikant wil SsangYong binnen drie tot vijf jaar versneld omvormen tot een zuiver op elektrische voertuigen gerichte autofabrikant en zou onder het nieuwe bewind jaarlijks tot 300.000 auto’s moeten kunnen bouwen in zijn fabriek in Pyeongtaek.

Volgens lokale Zuid-Koreaanse media zouden de details van de overname eerstdaags vastgelegd worden en zou Edison Motors zo’n triljoen Zuid-Koreaanse Won (ongeveer € 730 miljoen) overhebben voor het meerderheidsaandeel van Mahindra & Mahindra en het omvormen van SsangYong tot een (rendabele) fabrikant van elektrische auto’s.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy