zondag, 14 november 2021

Zowel BMW als Audi zouden op McLaren azen

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Zowel BMW als Audi zouden op McLaren azen © Pieter Beerden
Volgens het Duitse Automobilwoche, dat de bron van zijn informatie niet vrijgeeft, overwegen zowel BMW als Audi los van elkaar om McLaren te kopen. BMW zou alleen in de autofabrikant geïnteresseerd zijn, Audi zou ook het Formule 1-team willen overnemen.


BMW zou volgens Automobilwoche vanaf december besprekingen over de overname beginnen met Mumtalakat, het overheidsfonds van de koninklijke familie van Bahrein dat meerderheisaandeelhouder is van McLaren, al wordt dat door een woordvoerder van de Duitse autobouwer tegengesproken.

Ook Audi zou volgens dezelfde bron interesse hebben, maar daar werd nog niemand bereid gevonden om commentaar te geven met betrekking tot het gerucht. Dat Audi en Porsche los van elkaar hun komst naar de F1 overwegen wordt al een hele tijd gezegd. Porsche zou dat kunnen doen als motorenleverancier, maar van Audi gaat het gerucht dat ze met een eigen team zouden willen deelnemen. Een overname van het steeds performanter wordende McLaren-raceteam zou in die zin een logische zet kunnen zijn.

Drie afdelingen

Het in Woking in het Verenigd Koninkrijk gevestigde McLaren bestaat uit drie onderdelen, waarvan McLaren Racing, ooit opgericht door Bruce McLaren, het oudste is. 

Daarnaast is er McLaren Automotive, dat supercars en sportwagens bouwt voor de openbare weg én voor racen op circuit. Als autofabrikant bestaat McLaren Automotive sinds 2010.

Het derde onderdeel van de groep is McLaren Applied, dat technologie en software ontwikkelt voor diverse industrieën en dus niet alleen voor auto’s.

Koninklijke familie van Bahrein

Vandaag is McLaren Group voor 56,4 procent in handen van de Mumtalakat Holding Company die afhangt van de koninklijke familie van Bahrein, terwijl TAG Group Limited van wijlen Mansour Ojjeh 14,32 procent van de aandelen bezit.  De overige aandeelhouders hebben elk minder dan tien procent van het kapitaal van de groep in handen.

McLaren heeft zwaar te lijden gehad onder de Covid-pandemie, en haalde in juli van dit jaar nog zo’n € 1,185 miljard aan vers kapitaal binnen. Vorige maand nam Mike Flewitt, de CEO van McLaren, ontslag na acht jaar aan het roer. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy