woensdag, 12 januari 2022

Subaru toont elektrische Solterra en vernieuwde Forester

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Er mag dit jaar dan wel geen fysiek autosalon zijn, toch deed Subaru de moeite om de Belgische pers uit te nodigen om in real life kennis te maken met het management van Subaru Europe, de vernieuwde Forester en – exclusief – met de Solterra, de allereerste elektrische auto van het Japanse merk.


Subaru erg populair in de VS

Subaru, dat ook actief is in de luchtvaart, onder meer als toeleverancier voor Boeing en fabrikant van helicopters en supersonische drones, is een uitzonderlijke constructeur omdat het merk, net als Mazda, onafhankelijk blijft en volledig op eigen benen staat. In 2021 bouwde de onderneming 860.000 auto’s, waarvan niet minder dan 640.000 stuks in de VS verkocht werden (waar Subaru in Indiana een grote fabriek heeft). De VS is de grootste markt voor het merk, voor thuisland Japan, waar vorig jaar 100.000 stuks verkocht werden. De overige landen waren samen goed voor 120.000 stuks in 2021.
22FORESTER M0150BP 20iS ES MHEV ECFR MGM ECFacelift voor de Forester

Subaru bouwde sinds de introductie van de eerste generatie van de Forester in 1997 al 4,5 miljoen stuks van het model, waarvan 357.000 in Europa werden verkocht. Voor modeljaar 22 krijgt hij een lichte facelift waarbij een lichtjes gewijzigde grille en andere kop- en mistlampen en een aangepaste achterbumper en nieuwe wielen op de Premium duidelijk moeten maken dat de auto bijgepunt werd. De dakrails zijn voortaan zilver van kleur.

Er komen ook drie nieuwe kleuren, Autumn Green Metallic, Cascade Green Silica en Brilliant Bronze Metallic.
22FORESTER 0100BP 20iS ES MHEV ECFR L BL ECBinnenin wijzigde hij amper, op enkele details zoals twee cargohaken aan het dak in de kofferruimte en ledverlichting binnenin na. De ophanging werd ook geoptimaliseerd en de mogelijkheden van de X-Mode-vierwielaandrijving werden verder aangescherpt. Zo zal de X-Mode-terreinmodus, wanneer hij wordt geactiveerd, automatisch in standby-modus gaan vanaf 40 km/h en automatisch opnieuw geactiveerd worden wanneer de snelheid onder 35 km/h zakt.

Vernieuwd EyeSight

De Forester kan voortaan beschikken over de nieuwste generatie van het EyeSight dat eerder al werd geïntroduceerd op de nieuwe Outback. Subaru's stereocamera-botspreventie-systeem beschikt voortaan over een grotere kijkhoek (bijna een verdubbeling) en nieuwe beeldherkenningssoftware samen met een aantal veiligheidsfuncties, waaronder enkele nieuwe functies: Advanced Adaptive Cruise Control met Lane Centering-functie, Autonomous Emergency Steering, Lane Departure Prevention met onder andere herkenning van scheidingslijnen zoals gras of wegranden, Preceding Vehicle Adaptive Steering Control (het volgen van de centrale lijn van de voorganger in de rijstrook) en Pre-Collision Braking System met uitgebreide ondersteuning voor het vermijden van aanrijdingen op kruispunten.

Een nieuw gadget is de Airco Gesture Control die op de Luxury en Premium standaard wordt toegevoegd. Via twee simpele handbewegingen die worden geregisteerd via het Driver Monitoring System kan de chauffeur de temperatuur van het aircosysteem snel en veilig aanpassen naar de gewenste temperatuur. Zo zal de chauffeur niet afgeleid worden door de knoppen te bedienen en/of naar het scherm te kijken.

De Forester MY22 is vanaf nu verkrijgbaar vanaf € 35.995.
DSCF9699 RetouchPremière van de Solterra

Subaru Belux was erin geslaagd om één van de drie in Europa aanwezige Solterra-EV’s naar Londerzeel te halen om hem aan de Belgische pers voor te stellen. De auto is bijzonder belangrijk voor de constructeur die in Europa niet zonder elektrische modellen kan om zijn uitstoot terug te dringen en zijn toekomst te verzekeren.
DSCF0289 retouchZoals u hier al kon lezen werd de Solterra integraal in samenwerking met Toyota ontwikkeld. Die andere Japanse constructeur heeft al vele jaren ervaring met batterijtechnologie door zijn hybrides, terwijl Subaru al 49 jaar lang vierwielaangedreven auto’s bouwt. Samen sterk was dan ook het motto bij de ontwikkeling van de eerste EV van beide merken.

De auto wordt in het najaar bij ons verwacht. Over prijzen en versies werd nog niet gecommuniceerd.

Subaru als specialist van de vierwielaandrijving

Terwijl de bZ4x bij Toyota ook met voorwielaandrijving te koop zal zijn is de Solterra er enkel met vierwielaandrijving, Subaru getrouw. Het gaat dan natuurlijk niet om de klassieke Symmertrical AWD, de permanente vierwielaandrijving van het merk, maar wel om een soort virtuele vierwielaandrijving die gecreëerd wordt door enerzijds een elektromotor die de voorwielen aandrijft en anderzijds een tweede exemplaar voor de achteras.

Voor Subaru is vierwielaandrijving echt de kern van het merk. 98 procent van de door Subaru verkochte auto’s beschikt over het Symmetrical AWD en over de voorbije 49 jaar (de eerste vierwielaangedreven Subaru dateert al van september 1972) verkocht het merk al meer dan 20 miljoen AWD-auto’s.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy