woensdag, 02 maart 2022

Fisker Ocean: € 42.000 en klaar tegen eind 2022

Geschreven door  Dieter Quartier
Fisker Ocean: € 42.000 en klaar tegen eind 2022 © FISKER
De visionaire autobouwer Henrik Fisker heeft op het Mobile World Congress in Barcelona het doek getrokken van de productieklare Ocean. Deze elektrische cross-over neemt het op tegen de Tesla Model Y, Toyota bZ4X, VW ID.4 en consoorten. Hij kan daartoe rekenen op unieke troeven.


De specificaties zijn alvast indrukwekkend. Afhankelijk van de versie haalt de Fisker Ocean 440 kilometer of 630 kilometer (WLTP-schatting) uit zijn batterij. De krachtigste versie zou aan 3,9 seconden genoeg hebben om van nul naar honderd te accelereren. De standaarduitvoering klokt af op 7,9 seconden. 
Fisker Ocean 2022 Silver Lining MM malibu leo carrillo beach silver 4205 20211228 k3a42s eahej5Fisker maakt bovendien gewag van een uitzonderlijke bouwkwaliteit en de beste aandrijftechnologie op de markt (die koopt hij in bij gerenommeerde toeleveranciers; nvdr). De Ocean loopt bij Magna Steyr in Oostenrijk van de band. Inderdaad, in dezelfde fabriek waar ook de Mercedes-Benz G-Klasse, Jaguar E-Pace en I-Pace, de BMW Z4 en de Toyota Supra gebouwd worden. Fisker is zo zeker van zijn zaak dat hij zelfs zes jaar totale waarborg biedt op de auto. De aandrijflijn is gedekt gedurende tien jaar of 100.000 kilometer en van de goede werking van de batterij ben je verzekerd gedurende 10 jaar of 160.000 kilometer.

Wat maakt Fisker zo bijzonder?

Wat Fisker verder onderscheidt, is het feit dat het veelvuldig gebruikmaakt van gerecycleerde materialen voor het interieur en voor de wielafdekkingen. Fisker Ocean Interior ocean 34 interior1 v005 20220224 xpommf dsd3usDe Ocean beschikt in de duurdere uitvoeringen ook over een roterend scherm, Revolve geheten. Dit aanraakdisplay van 17 duim kan van de verticale, klassieke bedieningsmodus roteren naar een horizontale stand die Fisker “Hollywood Mode” noemt, om zo volop te genieten van heuse cinema-ervaring als je een filmpje wilt bekijken.

Minstens zo interessant is de PowerHouse-functie: een bidirectionele boordlader waarmee je de batterij van je Ocean kunt gebruiken als stroombron. Fisker heeft het in het persbericht enkel over situaties waarin de Ocean optreedt als noodoplossing bij een stroompanne, zodat je je huishouden tot zeven dagen lang draaiende kunt houden. Smart grid of V2G staat blijkbaar nog niet op het programma.

Met de PowerShare-functie kun je de stroom in de batterij van de Ocean broederlijk delen met een gestrande mede-EV-rijder, zodat die voldoende juice heeft om tot aan de volgende laadpaal te raken. Ook elektrische apparaten (lampen, laptops, e-bikes, steps, barbecues…) kun je voeden met de accu van de Ocean, net als bij de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5, bijvoorbeeld.

Waar kun je de Fisker Ocean kopen?

Net als bij Tesla en Polestar zal het een online gebeuren zijn. Je kunt de Ocean gaan bekijken op toplocaties in de grote steden en vervolgens zelf configureren en bestellen via het internet. We verwachten dat de orderboekjes tegen de zomer opengaan in Europa. In Spanje zou de instapprijs inclusief 21 procent btw € 41.900 bedragen. Omdat het btw-regime in ons land hetzelfde is, lijkt het ons logisch dat de Ocean in België even veel zal kosten.
Fisker Ocean One MBP 02 p4gbqxFisker maakt overigens gewag van nieuwe verkoopmodellen, zonder al te veel in detail te treden, maar uit de eerste echo’s kunnen we afleiden dat het merk dezelfde richting uitgaat als Lynk&Co. Je kunt je auto met andere woorden huren voor een aantrekkelijke maandprijs en te allen tijde kosteloos inleveren. 

We houden de vinger aan de pols bij deze beloftevolle nieuwkomer, die in Amerika alvast op veel animo kan rekenen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy