woensdag, 23 maart 2022

Renault schort industriële activiteiten in Rusland op

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Renault schort industriële activiteiten in Rusland op © RENAULT
Het directiecomité van Renault kwam vandaag samen en heeft besloten om de activiteiten in de fabriek van Moskou met onmiddellijke ingang op te schorten en te onderzoeken wat het kan doen met zijn meerderheidsaandeel in het Russische Avtovaz, de grootste autobouwer van het land. Het gaat om moeilijke beslissingen voor de constructeur met grote belangen in Rusland.


De plotse opschorting van alle activiteiten komt enigszins als een verrassing aangezien de Franse autofabrikant nog maar gisteren beslist had om de productie in Moskou terug op te starten nadat logistieke problemen eind februari voor een tijdelijke onderbreking van de productie hadden gezorgd in de fabriek die de Dacia Duster, Renault Captur en Renault Arkana bouwt.

Door de beslissing om met onmiddellijke ingang de Russische activiteiten op te schorten voorziet de groep een lagere operationele marge voor 2022. Die daalt van ≥ 4% naar zo’n 3%. Ook de boekwaarde van de bezittingen, goodwill en machines in Rusland zal herzien moeten worden. Op het eind van vorig jaar werden de Russische assets van de groep op een waarde van € 2195 miljoen begroot. De activiteiten van Renault in Rusland (via Avtovaz) zijn volgens Citibank goed voor 8 procent van de inkomsten van de groep.

Sinds 2016 heeft Renault een controlerend belang van 69 procent van de aandelen in de Russische autofabrikant Avtovaz, waardoor het meer dan zijn rivalen blootgesteld is aan de Russische markt. In Rusland werken volgens info van het merk zelf 45.000 mensen voor Renault. Het Franse bedrijf deed zijn intrede in Rusland in 2007, op een moment dat de automarkt daar in volle bloei was. Avtovaz begon als een staatsbedrijf in de Sovjet-Unie en is onder meer eigenaar van Lada. Samen met Avtovaz heeft Renault zo’n 30 procent marktaandeel in het land.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy