maandag, 16 mei 2022

Renault verkoopt Russische activiteiten en meerderheidsbelang in Lada

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Renault verkoopt Russische activiteiten en meerderheidsbelang in Lada © Groupe Renault
Het zal ongetwijfeld niet van harte zijn, maar Renault Group verkoopt alle aandelen van Renault Rusland aan de stad Moskou en doet ook zijn meerderheidsbelang in AvtoVAZ van de hand, al heeft de constructeur voor die laatste aandelen wel een terugkoopoptie.


Renault Group ondertekende overeenkomsten voor de verkoop van 100% van de aandelen in Renault Rusland aan de entiteit Moskou Stad en haar belang van 67,69% in AvtoVAZ (de fabrikant van Lada) aan NAMI (het Russische Centraal Onderzoeks- en Ontwikkelingsinstituut voor Auto's en Motoren).

Aan de afronding van deze transacties zijn geen voorwaarden verbonden, en alle vereiste goedkeuringen zijn verkregen, stelt Renault. Over het bedrag dat Renault ontvangt voor de aandelen gaf het merk geen informatie vrij.

Terugkoopmogelijkheid voor aandelen AvtoVAZ

De overeenkomst rond de verkoop van het meerderheidsaandeel in de bouwer van de Lada-auto’s voorziet wel in een optie voor Renault om het belang in Avtovaz terug te kopen, die op bepaalde tijdstippen in de loop van de komende 6 jaar kan worden uitgeoefend.

Renault-CEO Luca de Meo zei naar aanleiding van de verkoop: "Vandaag hebben we een moeilijke maar noodzakelijke beslissing genomen en maken we een verantwoordelijke keuze ten opzichte van onze 45.000 werknemers in Rusland, terwijl we de prestaties van Renault Group en ons vermogen om in de toekomst terug te keren naar het land, in een andere context, in stand houden.”

Financiële impact

In de resultaten van het eerste halfjaar 2022 wordt door de verkoop een non-cash aanpassingslast van de boekhoudkundige waarde van de activa en goodwill van Renault Group in Rusland worden geboekt. Per 31 december 2021 bedroeg deze waarde € 2,195 miljard. De Russische activiteiten zullen bijgevolg worden gedeconsolideerd in de jaarrekening van Renault Group.

Renault Groep bevestigt ondanks de desinvestering in Rusland wel zijn financiële vooruitzichten zoals aangekondigd op 23 maart 2022.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy