donderdag, 19 mei 2022

BREAKING NEWS: Mercedes stopt met de A-Klasse

Geschreven door  Dieter Quartier
BREAKING NEWS: Mercedes stopt met de A-Klasse © Mercedes
Zonet heeft Mercedes-baas Ola Källenius de toekomstplannen voor het merk uit de doeken gedaan en daarin is geen plaats meer voor de A-Klasse. Het merk gaat zich weer meer op de hogere segmenten focussen. Marge is belangrijker dan volume.


In een conference call met het Duitse Auto Motor und Sport had de sterren-CEO het over het terugbrengen van het aantal carrosserievarianten aan de onderkant van de portefeuille van zeven naar vier, en het feit dat de "instap" tot het gamma moet worden "herontworpen". 

Dat en verscheidene andere uitspraken wijzen op het einde van de A-Klasse, die normaliter in 2025 een opvolger zou krijgen. Volgens Auto, Motor und Sport zei de CEO van Mercedes ook dat het niet de bedoeling is van Mercedes om te concurreren met volumefabrikanten. Als gevolg van de materiaalschaarste veroorzaakt door de Coronapandemie had de constructeur het voorbije jaar al voorrang gegeven aan de productie van duurdere (en dus meer winstgevende) modellen. 

Deze “gedwongen” productiebeperking van de modellen in de lagere segmenten heeft het merk geen windeieren gelegd en allicht daarom heeft Mercedes-Benz beslist om zich op het luxesegment te concentreren. Daarnaast spelen ook de steeds strengere milieu- en veiligheidseisen mee: kleine en compacte auto’s worden in verhouding te duur om te bouwen.

Nog even uitbollen

Het voorgaande betekent niet dat de A-Klasse meteen uit productie gaat. Hij zou nog tot 2025 gebouwd worden. De B-Klasse, die eerder al zijn ontslagbrief kreeg, moet zijn opzeg uitdoen tot 2026, aldus het Duitse autoblad. Zijn plaats wordt sowieso hoe langer hoe meer overgenomen door de GLA: cross-overs doen het beter dan eenvolumers.

Wat het nieuwe instapmodel wordt? Sommige beweren dat Mercedes aan een Sports Utility Limousine werkt, zeg maar een berline met SUV-trekjes. Volvo heeft zich ook al eens aan dit concept gewaagd, met de S60 Cross Country zaliger. Die werd maar lauw onthaald. 

Het nieuwe model rust sowieso op de Mercedes Modular Architecture, die in de eerste plaats ontworpen is voor geëlektrificeerde en zuiver elektrische aandrijvingsvarianten. Er is echter ook plaats voorzien voor drie- en viercilindermotoren, maar die zullen enkel als range extender werken.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy