donderdag, 26 mei 2022

Een onvermijdelijke trend: Mercedes stopt volgend jaar met manuele versnellingsbakken

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Een echte verrassing is het niet, aangezien het aantal modellen dat Mercedes ook met een handgeschakelde versnellingsbak aanbiedt al sterk teruggelopen was, maar nu wordt ook officieel bevestigd dat de manuele versnellingsbak vanaf volgend jaar uit het gamma verdwijnt.


Nog dit jaar worden de manuele versnellingsbakken uit het aanbod van de A en B-Klasse gehaald, en volgend jaar gebeurt hetzelfde bij de CLA. Dat werd door Mercedes bevestigd na berichten in de Duitse pers, stelt De Tijd vandaag.

De trend was al lang duidelijk, want vandaag zijn enkel de A, B en CLA-Klasse nog met een handbak te bestellen en is dat bij de nieuwste C-Klasse niet meer mogelijk, net als bij de grotere modellen en SUV’s uit het gamma en – vanzelfsprekend – op alle elektrische varianten die nooit met een handgeschakelde versnellingsbak verkrijgbaar zijn geweest omdat ze simpelweg niet over een dergelijke soort overbrenging beschikken.

Algemene trend

De opmars van de automaat is niet alleen bij Mercedes een feit, ook andere merken vervangen de klassieke handgeschakelde bak met de drie pedalen door automaten die tegenwoordig niet meer voor een meerverbruik zorgen – integendeel zelfs – en ook geen afbreuk meer doen aan het rijcomfort of rijplezier, wat in het verleden nog een reden was om neen te zeggen tegen een automatische schakeldoos.

Ook de komst van steeds meer rijhulpsystemen zoals de automatische snelheidsregelaar met fileassistent maakt het voor constructeurs onmogelijk om nog met handgeschakelde versnellingsbakken te werken en de tanende interesse ervoor geeft de autobouwers ook een mogelijkheid om de ontwikkelingskosten van een nieuwe auto te drukken, door geen aangepast ontwerp meer te moeten voorzien voor een handbak.

Wist-je-datje

Wist je trouwens dat een handgeschakelde versnellingsbak in de Vereningde Staten efficiënter is tegen diefstal van je auto dan een alarm of startonderbreker? Zelfs als ze de sleutel kunnen bemachtigen kunnen de meeste Amerikaanse autodieven namelijk niet overweg met een “stick shift”, zodat ze die auto’s gewoon links laten liggen. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy