vrijdag, 29 juli 2022

Renault lijdt verlies in eerste semester maar is positief over toekomst

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Renault lijdt verlies in eerste semester maar is positief over toekomst © Groupe Renault
De Franse autobouwer leed in de eerste zes maanden van 2022 een verlies van € 1,36 miljard, voor een groot stuk als gevolg van het afstoten van de Russische activiteiten na de agressie van Rusland ten opzichte van Oekraïne. Toch is de fabrikant positief voor de toekomst.


Het verlies in de eerste jaarhelft is voor niet minder dan € 2,3 miljard te wijten aan het onmiddellijk afschrijven van de stopgezette Russische activiteiten door de verkoop van Renault Russia en van het belang van Renault in de Russische autobouwer AvtoVAZ voor een symbolische euro in mei van dit jaar. Ook de inflatie op het gebied van onderdelenprijzen en de chipcrisis hadden gevolgen voor het resultaat.

Rusland- en chipcrisis met gevolgen

Het afscheid van Rusland was voor een groot deel de oorzaak van de daling met bijna 30 procent van het aantal verkochte auto’s van Renault Group in de eerste jaarhelft (tot ongeveer 1 miljoen stuks). Ook de chipcrisis, die Renault net als zowat alle andere constructeurs blijft treffen, droeg bij tot die daling. De constructeur blijft dan ook bij zijn voorspelling dat de jaarlijkse productie voor dit jaar zo’n 300.000 stuks lager zal liggen dan initieel voorzien.

Herstructurering werkt

De vooruitzichten voor de rest van het jaar werden naar boven bijgesteld door Renault, dat het herstructureringsplan dat Luca de Meo in 2020 ontvouwde om rendabeler te worden sneller dan verwacht resultaten ziet opleveren. Terwijl Renault Group initieel had voorzien om de operationele marge over heel 2022 naar 3 procent te brengen, verhoogt de constructeur dat doel nu naar 5 procent. De nieuw gelanceerde modellen (zoals de Arkana en de Mégane E-Tech) en de hogere prijzen waaraan ze kunnen verkocht worden dragen bij tot de rentabiliteit van de activiteiten. De operationele marge bedroeg in de eerste jaarhelft 4,7 procent (€ 988 miljoen), terwijl dat in dezelfde periode van vorig jaar nog € 556 miljoen en 206 procent meer was.

De omzet van Renault Group bedroeg € 21,12 miljard waarvan de auto-afdeling goed was voor € 19,57 miljard. De operationele marge van de groep bedroeg € 988 miljoen, die van de auto-afdeling € 420 miljoen (2,1% van de omzet van de auto-afdeling). Dat is een verbetering met € 565 miljoen euro ondanks een daling van
136.000 voertuigen ten opzichte van het 1ste semester van 2021.

Renault Group heeft het verlies van de Russische activiteiten ruimschoots gecompenseerd en zet zijn transformatie snel voort. Daarom stelt Renault Group zijn financiële vooruitzichten voor 2022 opwaarts bij. In het najaar zullen nieuwe financiële middellangetermijndoelstellingen en de versnelde uitrol van Renaulution worden voorgesteld op de Capital Market Day. Al onze energie wordt gemobiliseerd om van Renault Group een competitieve, technologische en verantwoordelijke speler te maken.” aldus Luca de Meo, CEO van Renault Group.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy