Nieuws

© Audi

Audi herschikt typenamen om elektrificatie te benadrukken: A4 wordt A5, A6 wordt A7

21 maart 2023
Door Stijn Blanckaert

Nadat Audi eerder al de typeaanduidingen van zijn motoren veranderde doet het binnenkort hetzelfde met de modelnamen. Oneven nummers zullen verwijzen naar varianten met verbrandingsmotoren, even nummers verwijzen dan naar elektrische modellen.

 

Audi-bestuursvoorzitter Markus Duesmann bevestigde aan het Duitse Auto Bild dat het merk de modelbenamingen gaat herschikken om een duidelijker onderscheid te maken tussen de elektrische en niet-elektrische modellen in het gamma. De bedoeling is om de modellen met een verbrandingsmotor na de A of Q die verwijst naar een berline- of SUV-silhouet een oneven nummer te geven en elektrische exemplaren een even nummer.  

Van A4 naar A5, van A6 naar A7 

Zo zal de opvolger van de huidige A4 de naam A5 krijgen en wordt de A6 bij de vervanging ervan herdoopt tot A7. In beide gevallen gaat het over auto’s met verbrandingsmotoren, die dus een oneven nummer moeten krijgen in de nieuwe werkwijze. De volgende Audi’s met de A4- en A6-benamingen zullen dan elektrisch zijn (want met een even nummer). 

De eerste gevolgen zullen merkbaar zijn wanneer de A6 gefacelift wordt. Het model met verbrandingsmotoren zal dan A7 gaan heten omdat er in 2024 ook een elektrische Audi met de naam A6 e-tron wordt gelanceerd. Bij de vernieuwing van de huidige A4 zal die zijn naam dus ook verliezen en wordt de opvolger een A5 e-tron. 

Maar er zijn al een A5 en een A7? 

Dat zorgt dan mogelijk voor een naamgevingsprobleem met de huidige A5 en A7, twee coupémodellen met verbrandingsmotoren. Wanneer de bouw van de huidige generatie van die modellen stopgezet wordt zouden ze dan ook niet meer vervangen worden door andere varianten met een verbrandingsmotor, al wilde Duesmann daar nog geen uitspraken over doen.

De eerstvolgende nieuwe elektrische Audi – dus met een even nummer na de letter A of Q – wordt de nog dit jaar verwachte Q6 e-tron, een elektrische SUV. In 2024 komen nog een elektrische berline en break met de naam A6 e-tron. Die vullen dan het huidige elektrogamma van de constructeur, dat bestaat uit de Q8 e-tron SUV en Sportback en de Q4 e-tron SUV en Sportback aan. 

Ook “e-tron” blijft bestaan 

De bedoeling van de naamswijziging is om een makkelijker onderscheid te maken tussen de benzine- en dieselvarianten en de elektrische modellen van Audi. Maar was dat vandaag al niet het geval met de “e-tron”-benaming? Volgens Audi zou die blijven bestaan als bijvoegsel aan de modelnaam beginnend met A of Q en een even nummer.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.