Nieuws

© BMW

Auto’s federale overheid en kabinetten verplicht elektrisch vanaf juli 2024

13 maart 2023
Door Stijn Blanckaert

Alle Belgische federale overheidsdiensten (behalve de federale politie en defensie) zullen vanaf juli volgend jaar enkel nog elektrische auto’s mogen bestellen. Dat plan werd goedgekeurd door de ministerraad en moet er voor zorgen dat tegen 2030 bijna alle dienstauto’s van de federale overheid klimaatneutraal zullen zijn, aangezien de gemiddelde gebruiksperiode van een auto bij de overheid acht jaar bedraagt.

 

De initiatiefnemer van de transitie is Petra De Sutter (Groen), minister van ambtenarenzaken. Alle federale overheidsdepartementen zijn betrokken bij de beslissing, met uitzondering van de politie en het leger, die wel nog voertuigen met verbrandingsmotoren zullen mogen aanschaffen na juli volgend jaar.

In totaal gaat het voor de federale overheid over een vloot van 920 voertuigen (behalve die van de politie en defensie) waarvan de meeste zuivere dienstvoertuigen zijn en 170 auto’s ook als klassieke bedrijfswagen met privégebruik worden ingezet door de hoogste ambtenaren binnen de federale administratie.

Ook federale ministers verplicht elektrisch

Concreet betekent de beslissing dat ook de vijftien federale ministers en de vijf staatssecretarissen voor hun dienstwagen en de auto’s van de kabinetten vanaf volgend jaar verplicht overstappen naar elektrische auto’s. Vandaag rijden ze voornamelijk met plug-inhybrides. 

Vlaamse overheid vanaf 2025 elektrisch

Voor de Vlaamse overheid stelde Vlaams Minister-President Jan Jambon eind januari al dat de volgende dienstauto’s van alle ministers vanaf nu elektrisch zullen zijn. De Vlaamse overheid zal als geheel vanaf 2025 enkel nog elektrische auto’s aanschaffen en vanaf 2027 ook overschakelen op elektrische bestelwagens. Over eventuele dergelijke plannen van het Waals Gewest is momenteel niets bekend.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.