Nieuws

© Chery

Chinese autobouwer Chery gaat auto’s assembleren in Europa

22 april 2024
Door Stijn Blanckaert

Chery Automobile, de ambitieuze Chinese constructeur die vanaf deze zomer de merken OMODA en JAECOO in ons land verdeelt, zal die auto’s (ook) in Europa bouwen. De autobouwer heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Spaanse Ebro-EV Motors en zal in een joint venture auto’s bouwen in Barcelona.

 

De joint-venture tussen Ebro-EV en Chery Automobile zal in Barcelona nieuwe elektrische voertuigen ontwikkelen en vanaf eind dit jaar ook de elektrische OMODA E5 gaan bouwen. Nadien volgt nog de OMODA E7, een elektrische SUV waarover nog weinig bekend is. 

Ebro-EV Motors is een in 1954 opgericht automobielbedrijf uit Spanje dat in 1987 stopte met de verkoop van voertuigen en tot dan gespecialiseerd was in terreinwagens, bestelwagens, vrachtwagens en tractoren. In 2023 startte de Catalaanse regering het Ebro "herindustrialisatie”-project om de fabriek in Barcelona, waar tot 2021 Nissan-wagens werden geproduceerd, nieuw leven in te blazen. Ebro-EV Motors en de Catalaanse overheid kozen Chery Automobile als partner.  

Door de nieuwe joint-venture in het Zona Franca-havengebied van Barcelona worden 1.250 banen gecreëerd, stelt het persbericht van Chery. De verwachting is dat er in 2027 50.000 auto’s zullen worden gebouwd, wat tegen 2029 zou moeten verdrievoudigen tot 150.000.  

Ebro-EV Motors zal trouwens niet alleen de OMODA E5 bouwen maar ook twee eigen SUV-modellen onder de Ebro-naam, met technologie van Chery. Door de alliantie wordt Chery de eerste Chinese autobouwer die effectief auto’s produceert in Europa, nog voor BYD zijn fabriek in Hongarije in 2028 kan openen. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.