Nieuws

© Groupe Renault

Dacia Duster, Skoda Octavia Combi en MG ZS EV winnen VAB-Gezinswagenverkiezing

24 februari 2021
Door Stijn Blanckaert
VAB organiseerde al voor de 34ste keer de verkiezing van de VAB-Gezinswagen van het jaar. Voor 2021 gingen de Dacia Duster, Skoda Octavia Combi en MG ZS EV met de hoofdprijs lopen in hun respectievelijke categorieën.

In de lange geschiedenis van de gezinswagenverkiezing was er nog nooit een jaar dat zo anders was dan alle anderen als 2020. Door de coronamaatregelen kon de verkiezing niet helemaal doorgaan zoals gepland en moest de organisatie alles dit jaar noodgedwongen anders aanpakken. Hoewel een volledig coronaproof testweekend werd ontwikkeld met desinfectie van alle wagens na elke test, moest VAB door de bijzondere omstandigheden de drastische beslissing nemen om de gezinsjury dit jaar te laten vallen. De jury bestond deze keer dus enkel uit professionelen, waaronder ondergetekende, die beroepshalve de kans kregen om alle auto’s op individuele basis te testen met de specifieke opdracht om de auto’s te quoteren op basis van de noden van een gezin. Voor het eindresultaat werd een 80/20-verdeelsleutel gebruikt voor respectievelijk de quotering van de jury en de kilometerkostprijs.

Kilometerkostprijs

Dat laatste is nieuw, want voor het eerst wordt ook de kilometerkostprijs van de auto mee gewogen in het eindresultaat. Die kilometerkostprijs werd door VAB voor alle deelnemende wagens berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, …) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt afgestemd op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in z’n bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens. Een tweede nieuw element is dat de categorie van de elektrische wagens enkel nog maar uit volledig elektrische auto’s bestaat. Tot vorig jaar mochten ook plug-in hybrides deelnemen met een elektrische radius van minimaal 50 kilometer. 
BB2020 Dacia DUSTER ECO GCategorie 1 tot € 22.000

In deze eerste categorie kreeg de Dacia Duster met 92 punten de hoogste score toegekend. Het is de eerste keer dat Dacia de hoofdprijs wegkaapt in de jaarlijkse wedstrijd van VAB. De Duster nam aan de verkiezing deel in de ECO-G lpg-versie, wat de kilometerkostprijs vanzelfsprekend gunstig heeft beïnvloed.

De tweede plaats in deze categorie ging naar de Hyundai i20, met 71 punten. De meest verkochte auto van 2020, de Citroën C3, werd hier derde met 58 punten.
BBBBDSC06035Categorie 2 tot € 34.000

In deze categorie waren er niet minder dan 15 deelnemers, waarbij de Skoda Octavia Combi met 69 punten de hoofdprijs wegkaapte. De Renault Captur werd tweede met 66 punten en de derde plaats was voor de Seat Leon ST met 53 punten.
BBBBMG ZS EV 005Categorie elektrisch

Bij de elektrische auto’s is er met de MG ZS EV (75 punten) een verrassende winnaar. Voor het eerst wordt een Chinese auto Gezinswagen van het jaar. De ZS scoorde veel punten door zijn gunstige prijs, volledige uitrusting en zijn vijf jaar waarborg. Deze overwinning is ongetwijfeld een stevige ondersteuning voor het op onze markt nieuwe merk.

De tweede plaats bij de EV’s was voor de Hyundai Ioniq Electric. Die scoorde 63 punten en bleef zo de Volkswagen ID.3 met 58 punten voor.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.