Nieuws

© Tesla

Dwingt Tesla andere merken tot forse prijsdalingen in Europa?

01 februari 2023
Door Dieter Quartier
Als reactie op de plotse wereldwijde braderiestrategie van Tesla voor de Model 3 en Model Y heeft Ford in Amerika de prijzen van de Mustang Mach-E naar beneden toe bijgesteld. In Europa volgt het merk dit prijsbeleid niet. Ook VW, Renault en andere merken zijn niet van plan om hun marge op te geven… voorlopig. Maar hoe lang houden ze dat vol?

Europese automobilisten die vorige week een Mustang Mach-E hebben besteld, kunnen dus opgelucht ademhalen. Zij riskeren niet te vernemen dat de auto die ze vorige week gekocht hebben, plots $ 5.900 in prijs is gezakt, zoals in de V.S. 

Dat neemt niet weg dat er bij ons commerciële acties zouden kunnen komen op het model, waarvan de productie serieus wordt opgevoerd dit jaar. In 2022 werden er 77.959 stuks van gebouwd, dit jaar moeten er dat 130.000 zijn. De volumedruk neemt dus toe. 

Er speelt echter nog een element mee: leverbaarheid. Merken die kunnen leveren, hoeven in principe geen korting te geven. Klanten zijn allang tevreden dat ze überhaupt een auto kunnen krijgen. Als is het maar de vraag hoe lang de productieproblemen nog blijven aanslepen en dit verkoopargument nog steek houdt.

Constructeurs die met leveringstermijnen zitten van 12 maanden of meer, zoals Kia (EV6), Hyundai (Ioniq 5) en Nissan (Ariya), zijn al helemaal niet geneigd om nog maar een euro tegemoet te komen. Waarom zouden ze: ze kunnen ze toch niet aangesleept krijgen. 

Geen structurele prijsdaling

Volgens sommige experts zou er pas eind 2023 verbetering komen in de huidige situatie van schaarste in de toeleveringsketen. Onderdelen en grondstoffen blijven duur, zodat er weinig ruimte is om met kortingen te gaan werken.

Renault-baas Luca De Meo zei dat autofabrikanten een goede winstmarge moeten hebben voor elektrische auto's vanwege de hoge investeringen die nodig zijn. "Anders wordt dit geen gezonde business voor de industrie". 

Hij zei dat de prijsverlagingen voor EV's die tot nu toe hebben plaatsgevonden, niet "structureel" zijn, dat wil zeggen: ondersteund door echte kostenverlagingen die aan de consument worden doorberekend.

VW-CEO Oliver Blume zei eerder al dat VW Group een wereldleider wil worden in elektrische auto’s door rendabele groei en niet door een prijzenoorlog met Tesla.

Als Tesla echter marktaandeel afsnoept van de rest, zal er voor de andere merken weinig anders opzitten dan te volgen – of op zijn minst te reageren met een of andere commerciële actie. Verlengde waarborg en gratis onderhoud, bijvoorbeeld, zoals bij de Toyota bZ4X.

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.