Nieuws

© Porsche

EU en Duitsland bereiken akkoord over toelaten e-fuels na 2035

26 maart 2023
Door Stijn Blanckaert

De Europese Commissie en Duitsland hebben een akkoord bereikt om ook na 2035 auto’s met verbrandingsmotoren toe te laten die rijden op klimaatneutrale synthetische brandstoffen. Daarmee haalt Duitsland (en de Duitse auto-industrie) zijn slag thuis en kunnen merken als Porsche ook na 2035 onder strikte voorwaarden nog auto’s met verbrandingsmotoren blijven verkopen.

 

U kon hier al lezen dat Duitsland dwarslag en niet akkoord ging met de eigenlijk reeds genomen beslissing om in Europa vanaf 2035 een volledig einde te maken aan de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor en eiste dat de EU een uitzondering zou maken voor auto’s die rijden op (klimaatneutrale) e-fuels. Dat akkoord zou er nu zijn, blijkt uit een tweet van EU-commissaris Frans Timmermans.

Duitsland wilde garanties dat nieuwe auto's met verbrandingsmotor na de deadline mogen worden verkocht als ze op e-brandstoffen rijden - een verzoek dat werd gesteund door Porsche en andere delen van de machtige Duitse auto-industrie, maar de EU had die garanties ondanks eerdere beloften nog niet op papier gezet, waardoor Duitsland zijn voeten in het zand zette en tegengas gaf door te laten weten dat het land zou weigeren het akkoord te ratificeren zonder vooruitzicht op een toekomst voor e-fuels. 

Frans Timmermans bevestigt het akkoord

Na een potje stevig onderhandelen is er nu een akkoord. Frans Timmermans, binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor het klimaatbereid, zei op Twitter: “We hebben met Duitsland een akkoord bereikt over het toekomstige gebruik van e-fuels in auto’s.” Ook de Duitse minister van verkeer Volker Wissing gaf al te kennen dat er een akkoord was gevonden waarmee het ook na 2035 nog mogelijk zal zijn om nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren in te schrijven op voorwaarde dat die uitsluitend CO2-neutrale brandstoffen tanken.

Frans Timmermans Tweet Met dat amendement is de weg vrij voor de definitieve goedkeuring van de Europese plannen die concreet – op de uitzondering van de e-fuels na- een einde maken aan de verkoop van nieuwe auto’s die op de klassieke benzine of diesel of op gas rijden. Nadat de ministers hun handtekening hebben gezet, wat voorzien is voor dinsdag, zal de Commissie meer details geven over de volgende stappen om de bepaling over e-fuels uit te voeren.

De overige landen die zich niet konden vinden in de nieuwe regels, zoals Italië, zullen zonder de steun van Duitsland niet voldoende talrijk zijn om in de stemming de meerderheid te halen en zullen de wet dus niet meer kunnen blokkeren. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.