Nieuws

Goed nieuws voor oldtimers in Gent of Antwerpen: LEZ-uitzondering goedgekeurd!

20 april 2024
Door Stijn Blanckaert

Oldtimervereniging BEHVA heeft goed nieuws voor bestuurders van een oldtimer die in een van de Vlaamse Lage Emissiezones wonen of er soms komen. De Vlaamse Regering heeft het besluit over de lage emissiezones namelijk gewijzigd om een regeling in te voeren voor oldtimers. Wanneer de Raad van State zijn fiat geeft zullen bestuurders van een oldtimer van meer dan 30 jaar oud die als zodanig is ingeschreven gratis toegang hebben tot de LEZ van Gent en Antwerpen.

 

Wie in Gent of Antwerpen woont en een oldtimer heeft kan zijn of haar hobbyvoertuig er niet gebruiken zonder een dagpas van € 35 te moeten kopen. Niet alleen is dat een dure zaak, het kan bovendien slechts twaalf keer per jaar. Dat betekende tot nog toe voor de meeste oldtimerliefhebbers uit de betrokken steden een flinke streep door de rekening, die maakte dat ze hun geliefkoosd voertuig nog maar zelden konden gebruiken. 

Succesvolle actie van BEHVA 

De oldtimerfederatie BEHVA heeft naast andere betrokkenen flink gelobbyd om de Vlaamse overheid tot het nodige begrip te bewegen. Oldtimers rijden namelijk slechts weinig kilometers op jaarbasis, worden niet dagelijks gebruikt en de impact ervan op de stedelijke luchtvervuiling is zo goed als onmeetbaar. 

De Vlaamse Regering heeft gisteren dan ook op voorstel van minister van leefmilieu Zuhal Demir 19 april beslist om het voor de betrokken steden met een Lage Emissiezone mogelijk te maken om – na goedkeuring van het besluit door de Raad van State – een uitzondering op de LEZ-reglementen toe te kennen voor oldtimers (zoals dat vandaag al in Brussel het geval is). De betrokken steden zullen daar niet toe verplicht zijn, maar het ziet er niet naar uit dat ze de aanpassing zullen tegenhouden. Goed nieuws voor oldtimers in Gent of Antwerpen: LEZ-uitzondering goedgekeurd

In het persbericht van BEHVA vzw klinkt het als volgt: 

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit over de lage-emissiezones om een regeling in te voeren voor oldtimers. Een lage-emissiezone (LEZ) is een zone waarin voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit bepaalde voertuigen niet toegelaten worden, door de milieuhinder die ze veroorzaken. Het is de lokale overheid die beslist om al dan niet een LEZ in te voeren. De lokale overheid kan daarbij voertuigen die niet zijn toegelaten toch toegang verlenen, mits daar voorwaarden aan verbonden zijn die het gebruik van deze voertuigen afremmen. De wijziging voorziet nu een speciale regeling voor oldtimers, waarbij een gratis vrijstelling wordt toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer en een Belgische nummerplaat hebben met ‘0’, ‘1-0’ of een gepersonaliseerde nummerplaat (onder oldtimerstatuut weliswaar). Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.”

Opgelet, de beslissing van de Vlaamse Regering betekent nog niet dat je met je oldtimer onmiddellijk gratis in de Vlaamse LEZ binnenmag. Na goedkeuring van de Raad van State moeten de betrokken steden deze aanpassing ook nog doorvoeren in hun LEZ-reglementen. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.