Nieuws

In Nederland straks ook overdag weer 130 km/h op de meeste snelwegen

16 mei 2024
Door Alain Devos

In Nederland zijn de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering afgerond, er is dus een akkoord met ook voor automobilisten ‘interessant’ nieuws. Binnenkort zal er op de meeste snelwegen ook overdag weer 130 km/h mogen worden gereden. Momenteel bedraagt de maximumsnelheid tussen 06u00 en 19u00 nog 100 km/h.

 

Bijna zes maand na de verkiezingen zijn vier partijen er dus eindelijk in geslaagd een akkoord voor de vorming van een nieuwe Nederlandse regering af te sluiten. We gaan dat hier natuurlijk niet helemaal uit de doeken doen, maar pikken er toch één ‘maatregel’ uit. Het vraagt nog om een officiële bevestiging, maar Nederlandse media menen al te weten dat er voortaan weer de klok rond 130 km/h zal mogen worden gereden op de snelwegen. Enkele jaren geleden werd die maximumsnelheid overdag tot 100 km/h gereduceerd, dat moest de uitstoot van stikstof gevoelig reduceren.

Uit onderzoek is ondertussen echter gebleken dat het effect van de maatregel heel beperkt is, vandaar dat ze nu dus wordt opgeheven. Bij Veilig Verkeer Nederland zijn ze daar natuurlijk niet over te spreken, die organisatie wijst op de grotere kans op ernstige letsels bij ongevallen aan hogere snelheden. De verhoging zal hoe dan ook enkel gebeuren “waar het kan”. Er zullen dus zeker ook nog stukken snelweg zijn waar de maximumsnelheid 100 km/h blijft of slechts tot 120 km/h wordt verhoogd. Die verschillen waren er nu ’s nachts immers ook al. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.