Nieuws

© Daimler AG

Mercedes S-Klasse plug-in nu ook met vierwielaandrijving

17 november 2021
Door Stijn Blanckaert
De nieuwe S-Klasse PHEV, de stekkerhybride met het grootste elektrische rijbereik van allemaal, wordt ook de eerste plug-in uit zijn segment die met vierwielaandrijving verkrijgbaar is. Ook het MBUX-infotainmentsysteem krijgt een upgrade terwijl het aantal individualiseringsmogelijkheden sterk toeneemt.


De S 580 e is er vanaf nu dus ook als S 580 e 4MATIC. Dat betekent dat de plug-inhybride als eerste in dit segment over vierwielaandrijving beschikt. Het nieuwe model is verkrijgbaar met een korte of lange wielbasis en kan onmiddellijk worden besteld voor een Duitse catalogusprijs vanaf € 132.125,70.

Met een elektrisch aandrijfvermogen van 110 kW/150 pk en een elektrische actieradius van meer dan 100 kilometer (WLTP) kan de S 580 e 4MATIC in veel omstandigheden zonder gebruik van de verbrandingsmotor worden aangedreven. De basis voor de hybride aandrijving wordt geleverd door de zescilinder-in-lijn M 256-motor met 270 kW/367 pk uit de huidige generatie Mercedes-Benz motoren. Het piekkoppel van de elektromotor is met 480 Nm meteen beschikbaar, wat resulteert in een hoge wendbaarheid bij het wegrijden en een dynamisch rijgedrag. De topsnelheid in het ELECTRIC-rijprogramma bedraagt 140 km/h. 

Een 11 kW lader is standaard aan boord voor driefasig opladen via het wisselstroomnet. Een 60 kW gelijkstroomlader is beschikbaar voor snelladen met gelijkstroom. Een lege batterij kan zo in ongeveer 30 minuten volledig worden opgeladen.

Vereenvoudigd weergave- en bedieningsconcept dankzij de Zero Layer

De MBUX-bediening van het infotainment krijgt een upgrade. In de toekomst zullen ook de bestuurders van een Mercedes-Benz of Mercedes-Maybach S-Klasse profiteren van de nieuwste versie van dit adaptieve systeem met de zogenaamde Zero Layer, dat we kennen uit de gloednieuwe EQS: dankzij die Zero Layer (nullaag) hoeft de gebruiker niet door submenu's te scrollen of gesproken commando's te geven. De belangrijkste toepassingen, afhankelijk van de situatie en context, zijn op het bovenste niveau in het directe gezichtsveld zichtbaar.

Met adaptieve software past het display- en bedieningsconcept zich volledig aan de gebruiker aan en doet gepersonaliseerde suggesties voor talrijke infotainment-, comfort- en voertuigfuncties. Zo wordt de bestuurder van een groot aantal bedieningsstappen verlost. Meer dan 20 functies worden met behulp van kunstmatige intelligentie automatisch aangeboden wanneer ze voor de klant relevant zijn.

Meer individualiseringsmogelijkheden 

“MANUFAKTUR” is de naam van het nieuwe label voor de personalisatiemogelijkheden bij Mercedes dat “designo” vervangt. Met specifiek geselecteerde materialen, overwegend met de hand bewerkt, met exclusieve lakopties en hoogwaardige afwerkingen in het interieur biedt het individualiseringsprogamma klanten een brede waaier aan keuzemogelijkheden.

In totaal zijn er zeven nieuwe lakkleuren beschikbaar: MANUFAKTUR grafiet metallic, MANUFAKTUR vintage blue uni, MANUFAKTUR grafietgrijs metallic, MANUFAKTUR mystic blue metallic, MANUFAKTUR olive metallic, MANUFAKTUR night black magno en MANUFAKTUR kalahari gold magno zijn de namen van de nieuwe uni en metallic lakken. Voor alle genoemde lakafwerkingen geldt een Duitse meerprijs van € 5.900, of € 4.910 als metallic lak al standaard is op de betreffende uitvoering.

Vijf nieuwe uitvoeringen van het premiumpakket maken bovendien een grotere individualisering mogelijk. Daartoe behoren vijf nieuwe interieurkleurencombinaties. Een multifunctioneel stuurwiel in een tweekleurige lederen afwerking en lederen randen op de dieppolige vloermatten zijn ook in het pakket inbegrepen. Vier platinakleurige logo's in de vloermatten en de hoofdsteunkussens en verlichte instaplijsten met het Mercedes-Benz of Mercedes-Maybach motief vervolledigen deze uitrustingsoptie. De naam MANUFAKTUR is als woordmerk in de middenconsole voor en in borduursel op de hoedenplank terug te vinden. Voor de Mercedes-Benz S-Klasse met lange wielbasis kost het Premium Pakket in Duitsland € 9.250 euro, voor de Mercedes-Maybach S-Klasse gaat het om € 8.840.

In het Platinum Emblem Package zijn de platinakleurige logo's afzonderlijk verkrijgbaar; het Gold Emblem Package biedt goudkleurige logo's. Deze twee pakketten omvatten ook de sfeerverlichting met geanimeerde projectie van het respectieve patroon. De Duitse prijzen voor beide pakketten: € 1.750 euro voor de Mercedes-Benz S-Klasse en € 1.490 voor de Mercedes-Maybach S-Klasse.

Ledervrij interieur 

Voor de Mercedes-Benz S-Klasse met korte of lange wielbasis is voor het eerst voor alle markten een volledig ledervrij interieur leverbaar (prijs op aanvraag). De zetels zijn in dit geval bekleed met stof. De portierbekleding, het instrumentenpaneel, de middenconsole en de stuurwielrand zijn uitgevoerd in kunstleder ARTICO. 

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.