Nieuws

© Mazda

Nieuwe CX-60, CX-80 en MX-30 met range extender breiden Mazda-gamma uit

07 oktober 2021
Door Stijn Blanckaert
Vanaf 2022 wordt Mazda’s SUV-gamma uitgebreid met twee nieuwe modellen voor de Europese markt. Ze luisteren naar de naam CX-60 en CX-80 en worden in Europa meteen de eerste Mazda’s met een plug-in hybride aandrijving, terwijl ze ook met zescilinders verkrijgbaar worden. Verder geven de Japanners de elektrische MX-30 een range-extender mee in de vorm van een wankelmotor.

Omdat er blijkbaar nooit genoeg SUV’s kunnen zijn voegt Mazda er vanaf volgend jaar niet één, maar twee stuks aan toe. De CX-60 en CX-80, met twee respectievelijk drie zetelrijen worden de eerste Europse Mazda’s met een plug-in hybrideaandrijving die een viercilinder op benzine combineert met een elektromotor. De modellen worden boven de CX-5 gepositioneerd en zullen dus de top van Mazda’s-SUV-gamma uitmaken.

Bijzonder is ook dat Mazda, dat wel vaker tegen de stroom in vaart, op de nieuwe modellen uitpakt met een nieuwe generatie zescilinders-in-lijn op benzine (Skyactiv-X) en diesel (Skyactiv-D), gekoppeld aan een mild-hybridesysteem met een 48-voltbatterij voor meer vermogen en minder verbruik en uitstoot. We zijn erg benieuwd naar meer details over deze nieuwe motoren, die – typisch Mazda – ongetwijfeld vol technologische snufjes zullen zitten.

Wankel is back

In de eerste helft van volgend jaar krijgt de elektrische MX-30 het gezelschap van een nieuwe variant van het model die gebruik zal maken van een wankelmotor als generator. EV’s met een range extender zijn erg zeldzaam. Enkel de Opel Ampera-e en de BMW i3 REX waren recent uitgerust met die technologie, maar Mazda kiest er nu voor om het rijbereik van zijn EV op die manier uit te breiden en doet dat niet met een klassieke kleine benzinemotor maar met de wankel-technologie waar het merk in het verleden om bekendstond. Meer informatie werd nog niet vrijgegeven, maar erg lang zullen we niet moeten wachten om te weten hoe Mazda de aanpassing van zijn MX-30 zal aanpakken.

Veel nieuwe modellen

De MX-30 is momenteel de enige elektrische Mazda, maar hij zal dat niet blijven, want vanaf 2025 volgen een reeks nieuwe elektrische modellen op basis van een nieuw, specifiek EV-platform, zodat Mazda al zijn modellen tegen 2030 geëlektrificeerd zal hebben.

Niet alleen in Europa pakt de fabrikant uit Hiroshima flink uit met nieuwe modellen, want tegelijk met de CX-60 en CX-80 lanceert het merk in de VS en buiten Europa een nieuwe CX-70 en CX-90 met breed koetswerk naast een kleinere CX-50.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.