Nieuws

© Toyota

Nieuwe Toyota Prius komt enkel als plug-inhybride naar Europa

16 november 2022
Door Stijn Blanckaert
Toyota gaf zopas de eerste beelden en al bij al summiere info vrij over de vijfde generatie van de Prius, de hybride trendsetter die in 1997 op de markt kwam. Het model ziet er een stuk aantrekkelijker en stijlvoller uit dan de voorgaande generaties maar verrast vooral doordat de vijfde generatie van de Prius in Europa enkel nog als plug-inhybride op de markt komt, een resolute breuk met het verleden van het model!

Sinds de lancering van de eerste Prius-generatie in 1997 heeft de Prius faam vergaard als archetype van de zuinige hybride. Dat was altijd en systematisch met de zelfopladende full hybrid-technologie van Toyota en bij de laatste generatie ook met een plug-inhybride variant. Die laatste is voor de vijfde generatie de enige verkrijgbare versie in Europa, wat bepaald verrassend is voor een merk dat altijd zweerde bij de full hybrid-technologie en slechts een koele minnaar was van de plug-inhybride.

Meer dan 90 kilometer elektrisch?

De informatie die Toyota vrijgaf over de technische kenmerken van de op het GA-C-platform van de tweede generatie van Toyota’s New Global Architecture (TNGA) gebouwde vijfde Priusgeneratie is bijzonder summier. 2022 PRIUS PLUG IN HYBRID 2We kregen wel al te horen dat een tweeliter benzinemotor en een krachtige elektromotor-generator samen 223 pk of 164 kW leveren, wat een stuk meer is dan de 122 pk of 90 kW van de huidige plug-in. De benzinemotor van de nieuweling heeft 148 pk (111 kW) en de elektromotor die eveneens voorin zit levert 120 kW.

De elektrische stroom komt uit een Lithium-Ionbatterij van 13,6 kWh die voor “meer dan 50 procent extra rijbereik” zorgt dan die van de vierde generatie van de Prius. Dat rijbereik bedroeg officieel 63 kilometer, waardoor we bij de nieuweling de 90 kilometer-grens zouden doorbreken als de informatie van Toyota correct is.

De accu werd onder de achterbank ondergebracht en helpt samen met de plaatsing van de brandstoftank om een laag zwaartepunt te bekomen.

Trendier dan tevoren

Het koetswerkontwerp is best geslaagd en doet veel trendier aan dan dat van de vorige Prius-generaties die altijd wat oubollig overkwamen. De stroomlijn kreeg heel wat aandacht en moet voor een lager verbruik en groter rijbereik zorgen.2022 PRIUS PLUG IN HYBRID 9 De nieuwe Prius krijgt als het ware een coupélijn. De totale hoogte nam met 50 mm af ten opzichte van de vorige Prius PHEV en de wielbasis nam met dezelfde lengte toe. In de lengte is hij dan weer 46 mm korter dan de vorige Prius en het nieuwe model is ook 22 mm breder.

"De Prius van de vijfde generatie beleeft vandaag zijn wereldpremière in Japan en is ook te zien op de Los Angeles Auto Show. De Europese première is voorzien voor 5 december. De auto komt in de lente van 2023 op de markt."

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.