Nieuws

© Mazda Motor Corporation

Officieel: dit is de nieuwe Mazda3

28 november 2018
Door Redactie
Mazda presenteert vandaag op de Los Angeles Auto Show de volledig nieuwe Mazda3. De Wereldpremière van deze nieuwste telg markeert de start van een nieuw tijdperk voor het Japanse merk met deze eerste exponent van een nieuwe en inmiddels zevende generatie auto’s.

De nieuwe Mazda3 is het eerste productiemodel dat is voorzien van enkele van de technologieën die deze visie zullen verwezenlijken: een revolutionaire, nieuwe benzinemotor met de naam Skyactiv-X en een reeks ondersteltechnologieën onder de noemer Skyactiv-Vehicle Architecture. Dit model beschikt ook als eerste over een doorontwikkelde variant van de Kodo designtaal, die de kern van de Japanse esthetiek verkent en streeft naar een elegante en verfijnde styling.                                            

Mazda’s designtaal ‘Kodo – Soul of Motion’, die in 2010 werd geïntroduceerd en in 2012 in productie werd genomen door de CX-5 en Mazda6, heeft in ruime mate bijgedragen tot de wereldwijde uitstraling van het merk. 

Vandaag geeft Mazda zijn Kodo-filosofie nog meer diepgang en verfijning door autodesign tot kunst te verheffen.

Deze nieuwe evolutie van het Kodo-design geeft uitdrukking aan een nieuwe vorm van elegantie, geïnspireerd op Japanse esthetiek. De eerste wagens die Mazda’s nieuwe designtaal toonden, waren de RX-Vision Concept, die in 2015 werd voorgesteld op het autosalon van Tokio, en de Vision Coupe Concept, voorgesteld in 2017. 

In het exterieurdesign van beide modellen gaan verfijnde elementen, die zuivere, mooie designs creëren, hand in hand met een delicaat samenspel van licht en reflecties om een elegante en geraffineerde stijl te realiseren met een natuurlijke en dynamische uitstraling.

De nieuwe Mazda3 is het eerste productiemodel dat deze geëvolueerde versie van het Kodo-design gebruikt. Hoewel zijn globale vormgeving uit een eenvoudige pennentrek bestaat, creëert de manier waarop licht en schaduw interageren en reflecties over het koetswerk bewegen een uiterst vitale en indrukwekkende indruk die eerdere versies van de designtaal sterk overstijgt. 

Een andere doelstelling voor de ontwerpers van het nieuwe Mazda3-gamma bestond erin om elk model zijn eigen, opvallende designpersoonlijkheid te geven: een meer emotief design voor de hatchback en een elegantere, prestigieuzere look voor de berline. 

Exterieurdesign

Bij het ontwerpen van de hatchback- en berlineversie van de nieuwe Mazda3 keek het ontwikkelingsteam met een nieuwe blik naar de respectievelijke waarden en persoonlijkheden van elk model en trachten ze de unieke aantrekkingskracht van elk model te maximaliseren. 

De krachtige en verleidelijke look van de hatchback heeft een blijvende visuele aantrekkingskracht die een gevoel van opwinding oproept. De zuivere, gestroomlijnde en geraffineerde schoonheid van de berline ademt maturiteit en raffinement. Zo verkregen de ontwerpers twee koetswerkvarianten die zo verschillend zijn dat het twee verschillende modellen zouden kunnen zijn.

Interieurdesign

Om de verbondenheid tussen auto en bestuurder verder te versterken, wordt elk aspect van de cockpit geïntegreerd in een perfect horizontale symmetrie, die volledig op de bestuurder is gericht. Tegelijk werd elk onderdeel zo ontworpen dat het rechtstreeks naar de bestuurder is gericht en de bestuurdergerichte as van voor tot achter helpt te benadrukken. 

Bovendien put het interieur van de Mazda3 inspiratie uit het ‘less is more’-principe, dat centraal staat in de verdere evolutie van het Kodo-design. Door alle elementen buiten de cockpit zo eenvoudig mogelijk te maken, wordt de cockpitzone zelf extra geaccentueerd. Dat creëert een comfortabele en bijzonder ergonomische omgeving waarin auto en bestuurder een natuurlijke dialoog voeren, gericht op de rijtaken.

Mazda biedt de nieuweling aan met een 2,0-liter SkyActiv-G-benzinemotor en een 1,8 SkyActiv-D-dieselmotor. Op een later moment volgt de SkyActiv-X. Die laatste is het nieuwe paradepaardje van het merk. Mazda heeft een benzinemotor ontwikkeld die onder de meeste omstandigheden functioneert als een zelfontbrander. De motor draait dan dus zonder tussenkomst van bougies, die voor onder meer de koude start en vollastsituaties wel aanwezig zijn. SkyActiv-X moet op die manier de voordelen van een dieselmotor - meer trekkracht, een laag verbruik en een dito CO2-uitstoot - combineren met het hoge vermogen en de lage roet- en NOx-uitstoot van een benzineblok.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.