Audi bedenkt regelmatig nieuwe manieren om de voornamen en aanverwante type-aanduidingen van de vele modellen in zijn gamma toe te kennen. We doen ook bij Autonieuws dan altijd wel ons best om dat op een begrijpelijke manier uit te leggen. Deels verloren moeite, zo blijkt nu weer. Ze zijn bij Audi immers nog maar eens van gedacht veranderd.
Dat een wagen met een net geen 1 liter grote en slechts 95 pk sterke driecilinder de typebenaming 25 meekrijgt, we hebben het altijd al vreemd gevonden. Dat deden we dus evengoed voor cijfers als 30, 50, 60 en nog wel wat meer extra voornamen met een veel te vergezochte link met de technische gegevens van de auto’s die er de weg mee werden opgestuurd. Die (bijvoorbeeld) 30 staat voor vermogens tot maximaal 96 kW, zo is ons wel eens uitgelegd. De 50 is er voor motoren tot 230 kW, de 60 gaat tot 340 kW, de... Ach, laat maar. Het sloeg (en slaat) nergens op, zeker als er dan ook nog eens uitzonderingen worden gemaakt voor de S- en RS-afgeleiden. Die doen het immers zonder die gekke cijfers.
We willen niet weten wat er op de broodjes lag tijdens de vergadering waar dat ‘plan’ is bedacht en (unaniem?) goedgekeurd. Het enthousiasme moet in elk geval maar van korte duur zijn geweest. Iets oudere modellen zitten nog altijd met die cijfers opgescheept, nieuwe Audi’s als de A5, A6 E-Tron en Q5 hebben ze niet meer meegekregen. Recenter werd er aan de directie wel een nieuw namenplan voorgelegd, eentje waar op het eerste gezicht wel wat voor te zeggen viel. Het gamma zou met de tijd volledig worden opgedeeld in modellen met even en oneven cijfers. De eerste werden voorbehouden voor de elektrische wagens, de tweede voor deze die nog een verbrandingsmotor hebben.
De nieuwe namen hielden wel steek, dachten we...
De opvolger van de A4 werd dan ook de A5, de binnenkort te lanceren A6-vervanger zou de A7 worden. De A6-naam werd ook behouden, maar die ging vorig jaar dus al naar de elektrische E-Tron. Eenzelfde ‘verhaal’ kon voortaan ook worden verteld voor de Q-modellen. De nieuwe Q5 is er met benzine- en dieselmotoren, de Q6 enkel met elektrische aandrijvingen. Het zou dus nog wel wat jaren duren voor die nieuwe logica voor het volledige aanbod kon worden doorgetrokken, maar het hield ergens toch wel steek. Dachten we...
Minder dan twee jaar nadat het is bedacht, gaat ook dat namenplan alweer op de schop. Terwijl automedia en dus ook Autonieuws tot voor kort – en “achter de schermen” – al werden opgewarmd voor de komst van de nieuwe A7 als A6-opvolger, was er eerder deze week dan plots het verrassende nieuws dat Audi... terugkeert naar de ‘oude’ naamgeving. Vergeet de A7, naast de elektrische A6 E-Tron komt er dus ook weer een A6 met benzine- en dus allicht ook dieselmotoren. Het cijfer in de voornaam van elk model zal vanaf nu weer verwijzen naar de grootte en dus de plaats in de rangorde. De A5 had dus gerust A4 mogen blijven, al laat Audi meteen ook weten dat die ‘klok’ niet meer wordt teruggedraaid. Of dus wellicht pas als dat model over een jaar of acht een opvolger krijgt, als de constructeur tegen dan tenminste weer nog geen ander namenplan heeft uitgedokterd.
Kunnen ze ook nog iets doen aan het ‘gekke’ Performance?
Wat gelukkig wel blijft, is het gebruik van de A voor ‘gewone’ auto’s en de Q voor de SUV’s. Avant (voor breaks) en Sportback (voor vijfdeursmodellen) blijven ook bestaan, van S en RS (voor respectievelijk sportieve en heel sportieve varianten) gaan ze vermoedelijk ook wel afblijven. Elektrische wagens krijgen ook nog altijd E-Tron mee, benzinemotoren TFSI en diesels TDI. De toevoeging van een ‘e’ geeft aan dat het om een plug-inhybride aandrijving gaat. Oef, dat was al duidelijk en blijft het dus ook. Nu moeten ze alleen nog iets doen aan het gekke Performance. Dat staat bij Audi niet meer voor de krachtigste en snelste variant van een model, wel voor het grootste rijbereik. Ingegeven door de Duitse Die Grünen-partij, misschien?
Mogelijk wil je op het einde van dit overigens helemaal niet ‘slecht’ bedoelde verhaaltje ook nog wel weten waarom Audi het zich met die dus alweer nieuwe naamgeving toch weer extra moeilijk maakt en er – ja toch – zelfs enig gezichtsverlies bijneemt. Wel, volgens verkoop- en marketingbaas Marco Schubert is de bocht van 180 graden het gevolg van de feedback van internationale dealers en van de wensen van klanten. Er gingen tijdens vergaderingen ook wel enkele intensieve discussies aan vooraf, zo horen we nog. Wat zou er toen op de broodjes hebben gelegen?
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853