Nieuws

© Stellantis

Peugeot en Citroën plannen 1.000 rolstoeltoegankelijke waterstoftaxi’s te leveren in Parijs

09 juni 2023
Door Dieter Quartier

Stellantis levert 50 Peugeot e-Expert en Citroën ë-Jumpy Hydrogens aan taxibedrijf Hype in Parijs. Ze zijn speciaal uitgerust om personen met een beperkte mobiliteit te vervoeren. Er zouden er op termijn nog 950 kunnen volgen. 

 

De voertuigen bieden plaats aan 5 passagiers inclusief één in een rolstoel, of aan 6 passagiers zonder rolstoel. Ze kunnen tot 400 kilometer ver geraken met een vol waterstofreservoir. Tanken duurt slechts drie minuten. Bovendien beschikken ze over een kleine oplaadbare batterij, die hen wat extra actieradius biedt mocht er niet meteen een waterstofstation bereikbaar zijn. 

De bijzondere taxivloot wordt beheerd door Hype, dat kan terugvallen op honderden opgeleide chauffeurs in loondienst en een specifieke organisatie op touw zet voor mensen met beperkte mobiliteit. Hype claimt een continue beschikbaarheid, alsook een service op maat en van hoge kwaliteit. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de boekingsapplicatie met prioritaire toegang en een uitgebreide, gedetailleerde rapportering in real time over het gebruik van de voertuigen.

Stellantis en Hype beweren de capaciteit te hebben om tot 1.000 rolstoeltoegankelijke waterstoftaxi's in te zetten tegen eind 2024. Deze potentiële extra voertuigen zijn gekoppeld aan het verkrijgen van de exploitatievergunning "Taxi PMR parisien" (Personnes à Mobilité Réduite), die momenteel wordt ingevoerd door de Franse autoriteiten.

Met een dergelijk aanbod kan worden voldaan aan verschillende strategische prioriteiten van de Franse regering: snelle verbetering van het volume en de kwaliteit van de vervoersdiensten voor personen met beperkte mobiliteit, versnelling van de energietransitie met emissievrije vervoermiddelen (Crit'Air 0) en versterking van de industriële activiteiten op de locatie Hordain van Stellantis in de regio Hauts-de-France in Frankrijk.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.