Nieuws

© D'Ieteren

Politiezone Gent test bruikbaarheid Volkswagen ID.4 als interventiewagen

19 april 2024
Door Alain Devos

De Politiezone Gent gaat uittesten of elektrische auto’s ook kunnen worden ingezet als dienstvoertuigen in de interventie- en noodafhandeling van de 112-oproepen. Het gebruikt daarvoor twee exemplaren van de Volkswagen ID.4 Pro Performance, er werd ook een nieuw concept van prioritaire signalisatie op elektrische voertuigen voor ontwikkeld.

 

Kunnen boeven die in het Gentse actief zijn er voortaan op rekenen dat de politie eventuele achtervolgingen na een tijdje zal moeten staken omdat de batterij van hun elektrische auto ‘plat’ is? De twee exemplaren van de Volkswagen ID.4 Pro Performance van de Politiezone Gent zullen immers ook worden ingezet voor door 112-oproepen vereiste en dus doorgaans snelle interventies.

De Gentse politie heeft al elektrische voertuigen in haar vloot, maar die worden voorlopig alleen ingezet bij gewone dienstverplaatsingen en voor wat tweedelijnsopdrachten in de wijkwerking worden genoemd. Voor eerstelijnsopdrachten zijn natuurlijk voertuigen nodig die de klok rond kunnen worden gebruikt, de keuze van een elektrische auto ligt dan op het eerste gezicht minder voor de hand. Maar in Gent gaat men het dus toch eens proberen, men liet zich daar naar eigen zeggen overtuigen door de grote autonomie, de snellaadcapaciteit en evengoed de grote binnenruimte en dito koffer van de ID.4.Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4 02

Zwaailichten in de auto in plaats van op het dak

De keuze viel op de Pro Performance van 150 kW met de batterij van 77 kWh. Eén auto is volledig als politiewagen uitgerust en dus ook ‘versierd’, de tweede blijft een zogeheten anoniem voertuig. Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4Bij de ontwikkeling van het signalisatiepakket voor de eerste ID.4 is naar een compromis tussen een goede zicht- en herkenbaarheid enerzijds en een toch nog zo optimaal mogelijke aerodynamica anderzijds gezocht. Ze werden de bekende zwaailichten in de auto in plaats van op het dak geplaatst, kwestie van de luchtweerstandscoëfficient niet nadelig te beïnvloeden.Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4 04

Bij de politie en bij leverancier D’Ieteren luidt het wel dat de nieuwe politiewagens nog conceptcars zijn, het gaat dus om een proefproject waarmee men zich hoe dan ook wil voorbereiden op een toekomst waarin zowat alle verplaatsingen op gemotoriseerde wielen elektrisch zullen moeten gebeuren. Maar wat die boeven van het begin van ons verhaal betreft, de politie van Gent heeft natuurlijk ook nog wel enkele autootjes met een krachtige verbrandingsmotor en een grote brandstoftank in de garage staan.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.