Nieuws

© Audi

Rampscenario op tafel: Audi Brussels in Vorst misschien nog voor 2027 dicht

09 juli 2024
Door Alain Devos

Donkere onweerswolken boven ons land op dinsdagavond, en in het bijzonder boven de Audi-fabriek in Vorst. De directie laat weten dat het stopzetten van de productie van de Q8 E-Tron, het enige model dat nog in de fabriek wordt gebouwd, wel eens kan worden vervroegd.

 

Het was al een tijdje bekend dat de productie van de opvolger van de grote elektrische SUV van Audi naar Mexico verhuist. Dat zou in 2027 gebeuren, zekerheid over de toewijzing van een ander model of andere activiteiten voor de fabriek in Vorst zijn er nog altijd niet. Dat de compactere Q4 E-Tron niet naar Brussel komt, was wel al geweten. Op een bijzondere ondernemingsraad is nu ook aangekondigd dat de Q8 E-Tron nog vroeger uit ons land kan verdwijnen. Er komt sowieso een herstructurering, ook een volledige sluiting van de fabriek lijkt absoluut niet uitgesloten. Meer nog, het risico op zo’n rampscenario is nu waarschijnlijk groter dan ooit. Er werken nog altijd bijna 3.000 mensen in Vorst, er zijn ook nog 500 interim-arbeiders. Op dit moment ligt de band trouwens nog maar eens stil. De wereldwijde vraag naar de Q8 E-Tron en van elektrische auto’s in het algemeen valt tegen, België is een van de weinige landen waar er om de bekende (fiscale) redenen wel nog groei is.Rampscenario op tafel: Audi Brussels in Vorst misschien nog voor 2027 dicht

Volker Germann, CEO van Audi Brussels, zegt wel dat het voorlopig maar om een “aankondiging van een voornemen” gaat. Over een sluiting of ontslagen is nog niets beslist. Maar de Duitser begrijpt natuurlijk wel de onrust onder het personeel. “Het is belangrijk om een transparante en constructieve dialoog te hebben in de periode die nu volgt. We zullen rekening houden met alle zienswijzen”, aldus Germann. Vorig jaar werden in Vorst nog 53.555 auto’s gebouwd, dat waren er iets meer dan in 2022. Maar de productiecapaciteit van de fabriek ligt aanzienlijk hoger, vandaar ook regelmatig periodes van tijdelijke werkloosheid. De komst van een Volkswagen-model naar Vorst zou nog voor de redding kunnen zorgen, ook de productie van onderdelen biedt mogelijkheden. Maar voorlopig bestaan daar dus nog helemaal geen plannen voor, ondanks ook inspanningen van de (vorige) Belgische regering om de toekomst van de fabriek veilig te proberen stellen.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.