Nieuws

© Tesla

Tesla zou als eerste revolutionaire kobaltvrije batterijen gebruiken

15 mei 2020
Door Stijn Blanckaert
Volgens persbureau Reuters zou Tesla vergevorderde besprekingen voeren met de Chinese batterijmaker CATL rond het gebruiken van autobatterijen die geen kobalt bevatten en veel langer meegaan, terwijl ze ook langer meer energie zouden kunnen opslaan. Ze zouden eerst gebruikt worden in de Tesla’s Model 3 die in de Chinese fabriek van het merk van de band rollen. Kobalt is de duurste grondstof in de huidige elektrische voertuigbatterijen.

Wanneer inderdaad met zo’n batterijen gewerkt zou worden, zou Tesla voor het eerst kobaltvrije lithiumijzerfosfaatbatterijen (LFP) in zijn auto’s inbouwen, wat de productiekosten zou drukken. De gesprekken zouden al meer dan een jaar aan de gang zijn, en de nieuwe batterijen zouden significant goedkoper worden dan bestaande exemplaren. Tegelijk zou de Amerikaanse autobouwer ook werken aan nieuwe productietechnieken om dergelijke batterijen op een ongezien grote schaal te kunnen assembleren, om zo de prijs ervan nog meer te drukken.

Elektrische auto’s, dus ook Tesla’s, maken gewoonlijk gebruik van nikkel-kobalt-aluminium (NCA) of nikkel-mangaan-kobalt (NMC)-batterijen vanwege hun hogere energiedichtheid, die cruciaal is in het bepalen van hoe ver een EV met één batterijlading kan rijden, maar het kobalt zorgt voor een hoge productiekost. De huidige generatie Teslabatterijen wordt door Tesla samen met Panasonic gebouwd in de Tesla gigafactory in Nevada (nikkel-kobalt-aluminium) of door het Zuid-Koreaanse LG Chem (nikkel-mangaan-kobalt).

Het is niet duidelijk in welke mate Tesla van plan is om ook op andere productiesites dan de Chinese Teslafabriek LFP-batterijen te gebruiken, maar de automaker zou nog niet van plan zijn om te stoppen met het gebruik van zijn huidige batterijen.

Tesla is in december begonnen met het leveren van Model 3-modellen die in de Chinese fabriek gebouwd zijn, waardoor het merk kan besparen op transportkosten en invoertarieven voor in China geïmporteerde modellen. 

Het gebruik van LFP-batterijen moet er mee voor zorgen dat Tesla-baas Elon Musk zijn belofte uit 2018 nakomt om het gebruik van kobalt - dat zo'n $ 33.500 per ton kost – bij Tesla tot "bijna niets" terug te brengen, en zou er ook toe kunnen bijdragen dat de kost van batterijtechnologie daalt tot onder de $ 100 per kWh, een grens die door experts wordt gezien als het keerpunt waarop elektrische auto’s op het vlak van catalogusprijzen evenwaardig worden aan auto’s met een verbrandingsmotor.

Tesla Inc. en Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) wilden geen commentaar geven op de berichten, maar de autobouwer zou eind deze maand wel een “Battery Day” organiseren om het nieuws wereldkundig te maken.

Deel op

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.