Nieuws

Touring lanceert petitie voor lagere brandstofprijzen

16 februari 2022
Door Stijn Blanckaert
Nooit lag de brandstofprijs hoger. Diesel en benzine worden onbetaalbaar terwijl de auto voor velen het aangewezen vervoermiddel is en blijft. Daarom lanceert Touring een petitie die de overheid vraagt om het omgekeerde cliquetsysteem terug in te voeren. Neem deel via deze link.


Mobiel zijn en je kunnen verplaatsen voor werk, sociale contacten en vrijetijd is een recht en een basisbehoefte voor iedereen”, stelt Touring. Volgens de organisatie moet dit mogelijk zijn met een vrije keuze van vervoer, en moet het vooral betaalbaar blijven. 

Uit een enquête van Deloitte bij meer dan 1.000 Belgen (2022 Global Automotive Consumer Study) blijkt dat de auto het populairste vervoermiddel blijft. Slechts 7 procent van de Belgische consumenten zegt nooit een auto te gebruiken. De auto neemt daarbij driekwart van de afgelegde kilometers in ons land voor zijn rekening en brengt 2 op de 3 werkende Belgen van en naar het werk. 

Voor dat mobiliteitsgebruik betaalt de autogebruiker flink: elk jaar komt ongeveer € 20 miljard aan overheidsmiddelen uit belastingen, heffingen en accijnzen op het bezit en het gebruik van motorvoertuigen. 

Vandaag wordt de kost van energie en brandstof echter té hoog. Elektriciteit en aardgas waren nooit eerder zo duur en ook de brandstofprijzen aan de pomp bereiken recordhoogtes. De regering heeft recent maatregelen genomen om te besparen op energierekeningen, met een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en een eenmalige premie van € 100. Er is echter niets gedaan om de automobilist te helpen, terwijl de auto voor de meerderheid van de Belgen en voor de economie van ons land van essentieel belang is.

Herinvoering “omgekeerde cliquet”

Daarom vraagt Touring de herinvoering van het omgekeerde cliquetsysteem. Aan de olieprijzen op de internationale markt kan de overheid niet veel verhelpen, maar ze kan wel een rem zetten op de meerinkomsten aan accijnzen die er het gevolg van zijn. Hoe meer de prijs op de oliemarkten stijgt, des te meer verdient de overheid aan accijnzen bovenop die prijs. Daarom vraagt Touring de regering om de accijnzen af te toppen wanneer de literprijs boven € 1,70 per liter stijgt. 

Ter ondersteuning van de herinvoering van het omgekeerde cliquetsysteem lanceert Touring vandaag een petitie die u via deze link kan steunen. Doe dit massaal, misschien luistert de regering wel…

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.