Nieuws

© Van Mossel

Van Mossel voegt met Groep Mertens nu ook de Volkswagen-merken aan portfolio toe

20 november 2023
Door Stijn Blanckaert

De groei van het Nederlandse Van Mossel is ook in België niet te stuiten. Europa’s twaalfde grootste autoretailer had in ons land echter nog geen merken van de Volkswagen-groep in portefeuille. Nu Van Mossel ook de garages van Mertens aan de reeks toevoegt is dat wel het geval. 

 

Voor de overname van Garage Mertens omvatte het aanbod van Van Mossel in België al 25 automerken. De uitzondering hierop waren Toyota, BMW/MINI en de Volkswagen Group-merken Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles, Audi, Škoda, Seat en Cupra, die in België door D’Ieteren worden geïmporteerd en een aanzienlijk marktaandeel vertegenwoordigen. Met de overname van Mertens worden deze merken nu toegevoegd aan het assortiment van Van Mossel. Dit is niet alleen een strategische uitbreiding, maar heeft ook historisch gezien een diepere betekenis. De bakermat van Van Mossel Automotive Group ligt in Nederland immers bij het merk Volkswagen. Eric Berkhof, de Nederlandse CEO van Van Mossel Automotive Group noemt de overname dan ook “een monumentale stap voorwaarts”. 

Begonnen met Volkswagen

Eric Berkhof begon zijn carrière in 1982 als stagiair bij Autobedrijf Van Mossel, een Volkswagenverdeler. De rest is automotive geschiedenis. Van Mossel Automotive Group is vandaag de grootste autoverdeler van België en vertegenwoordigt 44 automerken in Europa.  

Mertens is in Oost-Vlaanderen een belangrijke verdeler van de merken van VW Group. Zo is de garage in Sint-Niklaas de thuisbasis voor Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles, Audi, Seat, Cupra en Škoda. In Lokeren verdeelt Mertens auto’s van Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles en Audi, terwijl in Dendermonde de focus ligt op Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles en Škoda. Door de toevoeging van die verschillende merken heeft Van Mossel de ontbrekende schakel voor België gevonden. Van Mossel Audi VW Skoda Cupra Koen Claessen autonieuwsKoen Claesen, CEO Van Mossel Belux is zeer verheugd met de overname en stelt in een reactie dat “de overname van Mertens de geografische puzzel voor Van Mossel in België vervolledigt.” Hij vult aan dat Van Mossel “hiermee een volledig geografische dekking van Vlaanderen heeft met 31 automerken in 128 showrooms, 14 carrosseriebedrijven en 4 leasemaatschappijen en dus overal en voor iedereen de juiste oplossing heeft.” 

De overnametransactie is onderworpen aan goedkeuring door de Belgische mededingingsautoriteit, waarvan verwacht wordt dat deze begin 2024 zal plaatsvinden.

Twee flinke zeventigers 

De geschiedenis van Van Mossel begon in 1947 toen WBJ van Mossel een automobielbedrijf oprichtte in het Nederlandse Den Bosch. Garage Mertens is amper één jaar jonger. Het in het Waasland en de Denderstreek bekende autobedrijf dateert van 1948, toen Romain Mertens samen met zijn vennoot een garage begon in Sint-Niklaas. Vanaf 1967 werd Mertens concessiehouder voor D’Ieteren. Het bedrijf kende een gestage groei en werd overgedragen van vader op kinderen. In 2016 werd Mertens overgenomen door Dominique Desrumaux en Fien Vervaeke. Zij waren op dat moment al Škoda-verdelers in Sint-Niklaas en Dendermonde. In 2018 breidde de groep verder uit met Garage Buslot en kwamen er vestigingen in Lokeren en Dendermonde bij. Van Mossel Audi VW Skoda Cupra Koen Claessen autonieuws 003

Vandaag verdeelt Mertens Volkswagen, Audi, Seat, Cupra, Škoda, Volkswagen Commercial Vehicles én Yamaha in Sint-Niklaas, Dendermonde en Lokeren. Met tweedehandsvoertuigen van Audi Approved Plus en MyWay en 2 Wondercar-carrosserieën, is de overname van Mertens een naadloze aanvulling op het portfolio van Van Mossel België.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.