vrijdag, 07 juli 2017

Vakantieplan? Bel met Superman!

Geschreven door  Chris Vanhee
Aaaah vakantie! Elf maanden en twee weken naar uit gekeken. En nu is het eindelijk zover. Koffer volgestouwd met de bagage van je partner en de kinderen; jouw valiesje krijgt een bevoorrechte plaats in het handschoenkastje.
Op de hoofdsteunen schermpjes monteren om te vermijden dat de kleintjes iets missen van de elfendertigste herhaling van Bumba en zeker niks opmerken van het voorbij glijdende landschap. Snel nog een skibox aanschaffen omdat je schoonmoeder er toch maar weer is in geslaagd een last-minute te versieren bij je echtgenote. Tijdens de uren durende autorit discussiëren met je wederhelft over de frequentie van de stopplaatsen, de kwaliteit van wegrestaurants, de hygiëne van de toiletten en de beenruimte voor je schoonmama. Of zoals ze je wel eens willen wijs maken in tv-commercials: vakantie, de mooiste tijd van het jaar… Beter zou zijn: vakantieplan? Bel met Superman!

Want het kan natuurlijk nog erger. Beeld je je maar eens in dat je met het vliegtuig op reis moet. Enkele uren met je benen in je nek proberen te slapen in een veel te kleine zetel en om de paar minuten gewekt worden door een stewardess die jou een drankje komt aanbieden, weliswaar tegen betaling. In de all-in accommodatie die je al maanden op voorhand hebt geboekt, blijkt het zwembad nauwelijks groter dan je badkuip, houden enkele Russen een zuipcompetitie en communiceren kinderen heel luidruchtig met hun vriendjes, die in het hotel tweehonderd meter verderop verblijven. Kortom, de oordopjes van op het vliegtuig, blijken ’s anderendaags ook nog bijzonder nuttig.

Dan toch maar de auto? Jazeker! Want alles hierboven was natuurlijk maar om te lachen. En dat heeft niks te maken met de dreigende blik (en dito deegrol) van mijn uiterst lieve schoonmama die over mijn schouder aan het meelezen is.

Reizen met de auto is heel leuk, maar je kan toch maar beter voorbereid zijn. Veiligheid boven alles. Zorg er daarom voor dat je steeds voldoende kan zien, niet alleen voor je (denk aan een zonnebril of een reservebril) maar ook achter je. Vermijd dan ook bagage tot helemaal in de nok van je wagen waardoor je niet meer door je achterruit kan zien. Hou er ook rekening mee dat de natuurkrachten nooit vakantie nemen. Rondslingerende voorwerpen worden heuse moordwapens bij een noodstop. Zelfs een smartphone kan voor ernstige verwondingen zorgen wanneer je hard in de remmen moet.

Controleer voor je vertrekt ook even de bandenspanning. Door het extra gewicht van de bagage, je schoonmoeder, en de kinderen op de achterbank is het best mogelijk dat je de spanning moet aanpassen. Het zorgt niet alleen voor meer veiligheid onderweg, maar ook voor een pak minder verbruik.

Raadpleeg ook even welke specifieke reglementeringen van toepassing zijn in jouw vakantieland. Niet alleen in het land van bestemming, maar ook in de landen waar je doorheen reist. Ga er maar van uit dat de lokale politiediensten likkebaardend de niks vermoedende toeristen staan op te wachten. Vriendelijk zwaaiend met de rechterhand, speedgun in aanslag in de linkerhand. Kijk zeker na of jouw boorddocumenten volledig én in orde zijn. Sla het nummer van je verzekeringsmakelaar op in jouw mobiele telefoon. Drink voldoende (water), en las heel regelmatig een pauze in, bij voorkeur om de twee uur. Heel veel vakantieongevallen worden immers veroorzaakt door oververmoeidheid. 

Geniet met volle teugen van je vakantie en vergeet niet dat de tips hierboven ook van toepassing zijn voor de terugreis! We wensen de trouwe lezers van Autonieuws (en hun schoonmoeder) een deugddoende vakantie!


Contact

YesYes BVBA
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy