zondag, 31 december 2017

Fokkof automobilist!

Geschreven door  Chris Vanhee
Soms vraag je je af of ze het erom doen, de M/V/X die de touwtjes in handen hebben van de mobiliteit in ons land. Of moet we zeggen ‘immobiliteit’ want ook dit jaar stonden we weer langer stil in de file dan het jaar voordien. Een eigenzinnig jaaroverzicht.


Wanneer ik zeg ‘siliconen’, dan denkt u ongetwijfeld aan de ellende op de Antwerpse ring. Of hoe één vrachtwagen duizenden pendelaars kan gijzelen. En wij maar luisteren naar woordvoerders met de meest onmogelijke verhalen. Productjes, hamertjes, beiteltjes, het leek wel het Leugenpaleis. Eén iets heb ik gemist in het betoog: “sorry mensen, we hebben het verkloot”. Als een trein een vertraging heeft, dan krijg je tenminste nog excuses of een sorry-pas. Als automobilist: fokkof!

Sneeuw. Nog zo’n verhaal. Filerecords. Alweer. Misschien moeten de ministers van mobiliteit eens een vredespijp gaan roken in één of ander buitenland, waar ze wel van aanpakken weten. Of nee, laat ze maar beginnen met schoon schip te maken in eigen land. Bijvoorbeeld door te verhinderen dat woordvoerders van overheidsorganisaties verkondigen dat winterbanden in ons land niet aangewezen zijn. Aangezien die mensen toch door u en ik worden betaald, zou men ze moeten verplichten om tijdens zo’n winterfile in een Pinokkio-outfit, en gehuld in pek en veren, langs de files te wandelen met een grote sorry op hun kont.

De nieuwe rijopleiding dan maar? Ook dit werd een grote klucht waarvan het beste ongetwijfeld nog moet komen. Niemand weet nog waaraan of waaruit. Onlangs stonden voor de Brusselse examencentra lange files omdat men dacht dat ook daar het theoretisch rijexamen moeilijker zou worden. Misverstandje. Bleek het om Wallonië te gaan. Hilarisch toch? Vlaanderen had al eerder de moeilijkheidsgraad verhoogd. Want ja, er zijn nog steeds mensen die geloven dat je hierdoor nieuwe chauffeurs veiliger de baan op stuurt. Net zoals er mensen zijn die vasthouden aan het ‘opwaarderen’ van de manoeuvres. Is er dan op het kabinet écht niemand die uitlegt aan de bevoegde minister dat er geen doden vallen bij parkeermanoeuvres?

En hoe zit het met onze nationale trots? Alles goed met BOB? Bij voorbaat sorry aan alle mensen die het wel goed menen en geen alcohol drinken wanneer ze moeten rijden, maar ik vind BOB een dikke hypocriet. Het is niet alleen een belachelijke naam, hij past ook niet meer in het genderneutraal klimaat dat we met zijn allen willen scheppen. Maar los hiervan is het ridicuul dat zo’n denkbeeldig figuurtje enkele weken per jaar op de bevolking wordt losgelaten, ondersteund door de meest belachelijke en achterlijke mediacampagnes. Verkeersveiligheid begint niet op 15 december en eindigt niet op 3 januari. Bovendien worden desondanks al deze investeringen nog steeds mensen betrapt op rijden onder invloed. Het probleem zit veel dieper dan een gimmick tijdens de feestperiode.

Bovendien wordt BOB niet alleen met overheidsgeld in leven gehouden, maar blijkbaar ook ondersteund door ontwikkelaars van radarverklikkers, althans toch het moederbedrijf van BOB. Dus zat rond rijden is niet ok, maar wanneer je een snelheidscontrole opmerkt, is het aanvaardbaar om anderen hiervan te verwittigen. Met de groeten van de overheid.

En dat brengt ons naadloos bij het komische duo Bellot & Weyts. Hervorming van de rijopleiding? Sorry federale bevoegdheid. Welles. Nietes. Raad van State. Dure procedures. Ok, hervorm jij maar je rijopleiding. Het rijbewijs blijft federaal. En we wachten wel op een uitspraak ten gronde.

Nog meer B&W: Ik wil dat iedereen 70 rijdt op de gewestwegen. Zot! Ik krijg dit in Wallonië bij mijn kiesvee niet verkocht. Stomme waal, trek u plan. Ik heb al afgesproken met de mensen van de televisie. Ze komen me filmen terwijl ik zo’n bord vervang. Op een zondag. Lekker in beeld. En daarna ga ik ook nog de kooien kuisen in Planckendael.

En de show gaat verder. Hé vuile Vlaming, nu heb ik u liggen hé. Als ik beslis dat we straks 130 mogen rijden op de autosnelweg, dan kan je daar niks tegen beginnen. Ach nee, wacht maar. Ik vraag mijn vrienden van de televisie of ze volgende zondag mijn pruillip in beeld willen brengen. En daarbij wat maakt het uit. De procureurs-generaal hebben toch een brief rondgestuurd dat er maar geflitst wordt vanaf 127 km/u. Oeps dat mocht ik niet zeggen zeker? Gij stommerik. Ik ben geen stommerik en al wat je zegt ben je zelf. En pas maar op of ik bel Bart en dan zullen we nog weleens zien wie wint.

U begrijpt het, beste lezers, verkeersveiligheid en mobiliteit zijn thema’s die door de overheid bijzonder ernstig worden genomen. Maar misschien kunnen we toch met elkaar afspreken dat we niet op de overheid wachten om de eerste stappen te zetten. Minder snel is niet alleen veel veiliger, het zorgt ook voor minder stress. En alcohol en rijden gaan nooit samen. Zelfs niet een klein beetje. We wensen jullie een gelukkig en veilig nieuw jaar.

 

Contact

YesYes BVBA
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy