donderdag, 17 oktober 2019

TEST: Renault Captur TCe 155 EDC 2019 (+video)

TEST: Renault Captur TCe 155 EDC 2019 (+video) © Groupe Renault
Je kan er niet meer omheen, SUV's zijn razend populair. De cijfers liegen niet: één op drie nieuwe auto’s in ons land is een SUV of Crossover. De Captur is op de markt sinds 2013 en groeide met 1,5 miljoen verkochte exemplaren uit tot de bestseller in zijn segment, ook vorig jaar behield hij deze positie en er werden wereldwijd meer dan 282.000 exemplaren van verkocht. Zijn opvolger staat binnenkort in de showroom. Die is in alle opzichten een maatje groter en luxueuzer uitgerust. De tweede generatie Captur is de eerste wereldauto van Renault en het eerste model van het merk met plug-in hybridetechnologie. 

(VIDEO ONDERAAN)

21233590 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

2019 is een belangrijk jaar voor Renault met modelwissels van twee bestsellers. Net voor de zomer maakte de Clio V (test) zijn entree, nu is het de beurt aan de tweede generatie Captur. Deze staat op het nieuwe CMF-B-platform van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De Captur moet voor de Franse constructeur het pad effenen op de belangrijke Chinese markt. Onder meer om die reden is hij ook verkrijgbaar als plug-in hybride, een opmerkelijk statement van Renault dat pionier is inzake elektrische aandrijving. 

21233601 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Compleet nieuw De tweede generatie Captur is compleet nieuw. Hij groeide in de lengte met 11 centimeter (4,23 m) en heeft een 2 centimeter langere wielbasis. Dat komt in eerste instantie de inzittenden ten goede, maar ook de ruimte in de koffer die voortaan 536 liter kan slikken. Het volume is bovendien moduleerbaar dankzij de verschuifbare achterbank. Wanneer de achterste stoelen neergeklapt worden ontstaat - door de wegneembare koffervloer - een nagenoeg vlakke laadvloer en stijgt de maximale kofferlengte tot 1,57 m. 

21233603 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

De buitenkant oogt sportief. Met name het front komt stoer over en sluit aan bij de nieuwe merkidentiteit van Renault. Het grote logo en de C-vormige koplampen springen in het oog. De koplampen beschikken nu al vanaf het eerste uitrustingsniveau over full led-technologie. Aan de zijkant lopen wulpse lijnen vanaf het voorste spatbord langs de deuren naar de achterzijde. Het zogezegde zwevend dak kan worden uitgevoerd in koetswerkkleur of in vier contrasterende kleuren naar keuze.

21233565 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

De achterzijde is zéér dynamisch vormgegeven, en de erg fijne achterlichten meten zich de C-vormige lichtsignatuur (C-Shape) aan die de Renault-modellen typeert. Door zijn atletischer design krijgt de nieuwe Captur een echte SUV-look. Die wordt nog versterkt door specifieke elementen zoals beschermski’s voor- en achteraan, zwarte beschermstrips onderaan het koetswerk en rond de wielkasten waar voortaan tot 18”-wielen in passen. 

21233552 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Interieurrevolutie De grootste veranderingen vinden we echter in het interieur terug. Alles is daar anders: het ontwerp, maar vooral ook de kwaliteit van de gebruikte materialen. Net als de nieuwe Clio beschikt ook de nieuwe Captur over een digitaal dashboard waarin de klassieke analoge tellers zijn vervangen door een digitaal scherm. Het kleurenscherm is 7 tot 10" groot en biedt zeer intuïtieve mogelijkheden om de rijervaring te personaliseren. De 10"-versie kan ook het navigatiesysteem weergeven. 

21233497 2019 New Renault CAPTUR

Het hoger centraal geplaatste multimediascherm met een diameter van 9,3” is het grootste in dit segment. De licht gebogen verticale tablet biedt met het nagelnieuwe geconnecteerde multimediasysteem (Easy Link) een gebruiksvriendelijke interface voor alle multimedia-, navigatie- en infotainmentfuncties. De gebruiker kan het multimediasysteem ook laten communiceren met de nieuwe MY Renault app op de smartphone. Die app maakt het onder meer mogelijk om ritten beter voor te bereiden, om te voet verder te navigeren nadat men de wagen heeft geparkeerd en om de auto gemakkelijk terug te vinden. Het navigatiesysteem houdt ook rekening met realtime informatie van TomTom over de verkeerssituatie en gevarenzones, en er worden nieuwe functies voorzien zoals de mogelijkheid om adressen op te zoeken met Google. De app biedt ook de mogelijkheid om de wagen te vergrendelen of de claxon en de koplampen op afstand te bedienen.

21233612 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Voor elk wat wils Renault biedt de Captur met drie benzinemotoren en één dieselkrachtbron aan. Te beginnen met de nieuwe 1.0 TCe-turbobenzinemotor met 100 pk en een koppel van 160 Nm. Deze motor wordt geleverd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De 1.3-liter TCe 130 GPF levert 130 pk en een koppel van 240 Nm. Hij is leverbaar met een manuele zesversnellingsbak of een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling en bediening aan het stuur. De laatste in het aanbod is de 1.3-liter TCe 155 GPF-DCT met 155 pk en 270 Nm die enkel leverbaar is met de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Dieselen doe je met de 1.5 Blue dCi-motor met 115 pk en 260 Nm, die nog werd verbeterd en een SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) kreeg om zich aan te passen aan de nieuwe milieunormen, en naar keuze verkrijgbaar is met een manuele zesversnellingsbak of met de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling.

21233598 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Renault pakt als eerste in het B-SUV-segment uit met een plug-in hybrideversie. De 1.6-liter benzinemotor met partikelfilter is gekoppeld aan twee elektromotoren, een transmissie met drie modi (eco, sport en MySense) en een batterij van 9,8 kWh met een compatibele laadaansluiting voor huishoudstopcontacten en laadpalen. De Captur E-TECH Plug-in beschikt over een elektrisch rijbereik van 45 kilometer bij snelheden tot 135 km/u. De plug-in hybrideversie komt midden 2020 op de markt.

21233607 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Uitstekend rijcomfort Voor een eerste kennismaking reden we met de 1.3-liter TCe GPF met 155 pk en 270 Nm koppel, in combinatie met de zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Onmiddellijk bij het wegrijden merk je dat deze motor krachtig is, en goede prestaties neerzet, ook al is dat zijn roeping niet. In 8,6 seconden is de 100 kilometer per uur bereikt en pas bij 202 km/u houdt de Captur het voor gezien. Renault vermeldt een gemiddeld verbruik van 6,2 liter per 100 km (WLTP), maar tel daar gerust een liter bij afhankelijk van je rijstijl. De zeventrapsautomaat met dubbele koppeling laat zijn schakelbewegingen nauwelijks voelen. Handmatig schakelen kan met flippers achter het stuur. Ook met het weggedrag zit het snor. Oneffenheden in de weg worden goed geabsorbeerd, de besturing is direct en licht. In de bochten merk je dat het zwaartepunt hoger ligt, maar het is niet zo dat de Captur fors overhelt. Hij blijft prima in balans, maar het valt niet de ontkennen dat Renault prioriteit geeft aan het rijcomfort, en dat is een slimme zet.

21233498 2019 New Renault CAPTUR Initiale Paris

All-in In navolging van de Clio V brengt de tweede generatie Captur de meest geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) binnen het bereik van een groot publiek. Ze zijn opgesplitst in drie families: rijden, parkeren en veiligheid en zijn verenigd onder de noemer Easy Drive. Hun afstelling is eenvoudig aan te passen via het aanraakscherm van het multimediasysteem Easy Link. De meest opvallende nieuwigheid is wellicht de snelweg- en verkeersassistent die een adaptieve snelheidsregelaar verenigt met een spoorassistent die de wagen in het midden van zijn rijstrook houdt tot 160 km/u. Een systeem dat vooral in files zijn nut bewijst en in staat is om de wagen automatisch te doen stoppen en binnen de drie seconden opnieuw te laten vertrekken zonder dat de bestuurder actie moet ondernemen.

De goedkoopste Renault Captur (Life TCe 100) kost € 17.975, voor de duurste versie (Initiale Paris -  TCe 155 EDC GPF of Blue dCi 115 EDC) moet je € 29.375 ophoesten. Heb je interesse, registreer je dan nu op de webstek van Renault.

21233567 2019 New Renault CAPTUR tests drive in Greece

Opdracht volbracht De tweede generatie Renault Captur is in alle opzichten een maat groter, omdat hij vanaf nu ook buiten Europa wordt verkocht. Terzelfdertijd ziet de nieuwe generatie er jonger en hipper uit en spreekt ze een breed publiek aan, niet in het minst jonge gezinnen met kinderen die dankbaar gebruik zullen maken van de ruime koffer en vele handige opbergvakken. In vergelijking met de eerste generatie heeft de nieuweling ook kwalitatief een upgrade gekregen. Het aanbod aan connectiviteits- en rijhulpsystemen is dik oké. Op de weg laat de nieuwe Captur een zeer overtuigende indruk na. Wat ons betreft kunnen we hier spreken van ‘opdracht volbracht.’ 

85
Aandrijving16/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 16/20
Veiligheid 18/20
Prijs 18/20
 

Design
Véél binnenruimte
Rijeigenschappen

Geen EV-versie beschikbaar


 

Media

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy