Test

© Ford

EERSTE TEST: Ford E-Transit: hier is verdorie goed over nagedacht

07 mei 2022
Door Dieter Quartier

Ford is niet het eerste merk dat een elektrische bestelwagen op de markt brengt. Het is wel de eerste constructeur die beseft dat je er met een grote batterij alleen niet komt. De E-Transit wordt omringd door een productiviteitsverhogend ecosysteem, Ford Pro genaamd, en net dat maakt hem zo interessant.

E TRANSIT CHROME BLUE L2H2 08Afgaande op de bescheiden verkoopaantallen op de Europese en zeker de Belgische markt, zou je je kunnen afvragen of er wel een markt is voor elektrische bestelwagens. Die is er, maar hij wordt vandaag vooral gedreven door grote bedrijven die onder MVO- en LEZ-dwang diesel moeten inruilen voor stroom. Overschakelen op elektrisch, dat doe je niet over één nacht ijs, maar eens de bal aan het rollen gaat…   
E TRANSIT CHROME BLUE L2H2 03Voor de grote distributiejongens (DHL en consorten) gaat het met name om het ‘last-mile’-verhaal: het laatste deel van het bezorgingstraject, waarvoor elektrische bestelwagens bij uitstek geschikt zijn. Ford wil echter een grotere groep klanten aanspreken – inclusief de zelfstandigen en kmo’s – en is ervan overtuigd dat ze daarin zullen slagen dankzij een totaalaanpak. Ze nemen de klant bij de hand van aankoop en ombouw over laadinfrastructuur en onderhoud tot een efficiënt voertuigbeheer dankzij de geïntegreerde connectiviteit.   

135 of 185 kW

De gemiddelde bestuurder van een grote bestelwagen legt volgens Ford 111 kilometer per dag af. De 317 WLTP-kilometers die de E-Transit belooft met zijn batterij van netto 68 kWh zouden dus ruim moeten volstaan. We weten natuurlijk dat in de praktijk de omstandigheden veel minder gunstig zijn dan onder homologatiecondities, dus we waren benieuwd naar de resultaten. Een rustige rit van 45 minuten met halve belading en een stuk snelweg leverde in ons geval een verbruik op van 27,2 kWh / 100 km. Een dikke 200 kilometer zou dan ook steeds haalbaar moeten zijn met de E-Transit. 

E TRANSIT CHROME BLUE L2H2 04Je wordt trouwens ook ge-ecocoacht door een lieve dame aan boord, die je er vriendelijk op wijst dat fors accelereren veel energie kost en je rijbereik beperkt. Ze kan ook het zwijgen worden opgelegd, mocht je je dat afvragen.

Voor de aandrijving kun je kiezen tussen 135 kW of een potige 185 kW. In de praktijk merkten we niet zoveel verschil. Als je wil dat het vooruit gaat, gaat het vooruit – in alle stilte. Vertragen doe je meestal door regeneratief te remmen. Gewoon het gaspedaal lossen en de elektromotor van de E-Transit doet de rest: hij werkt dan als een soort dynamo. Je hebt trouwens twee remstanden: normaal en intensief. Om helemaal tot stilstand te komen moet je nog steeds het rempedaal intrappen, maar de remschijven komen er amper aan te pas, tenzij je echt als een koerier op Red Bull rijdt of een noodstop moet maken.

25 verschillende versies

De Ford E-Transit is trouwens verkrijgbaar in 25 versies: je hebt keuze tussen enkele en dubbele cabine, gesloten bestelwagen en chassis-cabine, drie lengtes en twee dakhoogtes alsook drie MTM’s: 3,5, 3,9 of 4,25 ton. In het beste geval kun je 1.758 kilo of 15,1 kubieke meter aan lading vervoeren. 2021 FORD E TRANSIT 002Dat zal voor vele ondernemers volstaan, al zullen ze dan misschien eerst voor een rijbewijs C moeten gaan. Een rijbewijs B is immers beperkt tot een MTM van 3,5 ton en voor sommige toepassingen ben je genoodzaakt om richting 3,9 of 4,25 ton te gaan, te wijten aan de batterijen die al een halve ton opsoeperen.  

Ford zwijgt in alle talen over het sleepvermogen van de E-Transit. We weten momenteel alleen dat de constructeur het afraadt om een aanhanger te slepen, allicht omdat dat het rijbereik sterk beïnvloedt en omdat het bijkomende gewicht moeilijk te controleren valt tijdens remfases in verband met de regeneratieve remwerking van de elektromotor. Bij concurrent Maxus mag de eDeliver9 1.500 kilo trekken, wat deze Chinees meteen een serieus streepje voor geeft voor sommige gebruikers. 

De ombouwmogelijkheden van de Ford E-Transit zijn niettemin legio. Ford Pro heeft een eigen gamma van standaardconversies, maar werkt ook samen met lokale ombouwers. In principe zijn dezelfde transformaties mogelijk als met een diesel-Transit, met inbegrip van koeltransport.Ford E TransitDetail ProPower Rear Load Box Ook goed om weten is dat de E-Transit externe stroomapparaten kan voeden (tot 2,3 kW), zoals omvormers of elektrisch gereedschap.   

Geconnecteerd tot en met

De cockpit van de E-Transit is bijzonder handig ingericht. Een heuse eyecatcher is het nieuwe SYNC4-infotainmentsysteem met een 12 duim groot aanraakscherm centraal op het dashboard. Het werkt snel en is op de Trend-versies voorzien van een geconnecteerd navigatiesysteem dat de meest efficiënte route uitstippelt. Het informeert de bestuurder ook over oplaadmogelijkheden, de verkeerssituatie, de live beschikbaarheid van parkeerplaatsen, enzovoort. 
E TRANSIT INTERIOR 04Met de functie Intelligent Range krijg je steeds een nauwkeurige inschatting van het resterende rijbereik – een must voor wie regelmatig het uiterste vergt van de batterij. Maar Ford gaat nog veel verder om elektrisch rijden dagelijks haalbaar te maken. Onder de noemer Ford Pro biedt het een heel ecosysteem aan diensten en producten aan dat je bij geen enkele andere constructeur vindt. Het is er met name op gericht om de productiviteit en de uptime te maximaliseren.

Centraal daarin staat Fords eigen telematicasysteem, dat een zee aan interessante data oogst rechtstreeks vanuit de standaard voorziene modem van elke E-Transit. Locatie, geplande route, resterend rijbereik, stilstand, onderhoudsstatus, snelheidsovertredingen, forse acceleraties: het zijn maar enkele voorbeelden. Ook kun je het systeem zo configureren dat de bestuurder vanaf een bepaalde drempel geprompt wordt om te gaan opladen. Ook de cabine en de batterij voorverwarmen wanneer het voertuig aan de laadkabel hangt, kan vanop afstand, wat tijd bespaart en het rijbereik vergroot. 

Ford kan trouwens ook lichte vrachtvoertuigen van andere merken connecteren op het beheerplatform. Een gemengde vloot – zowel qua merken als qua aandrijving – hoeft dus geen probleem te zijn. Alleen zal de datakwaliteit van niet-Ford-voertuigen niet op hetzelfde niveau staan.

Ford Pro: van laadsystemen tot proactieve pechverhelping

Naast Ford Pro Telematics is er ook Ford Pro Charging om je volledig te ontzorgen wat het opladen van de batterij betreft. Wie dat wil, kan een Ford-expert ontbieden om een integrale laadoplossing uit te werken. Consultancy, installatie van toekomstgerichte oplaadhardware en -software voor depots, ondersteuning voor thuis en openbaar laden: alles kan.

Minstens zo interessant is Ford Pro Service. Volgens Ford is downtime – het feit dat het voertuig niet kan worden gebruikt – de derde grootste kostenpost voor een onderneming, na brandstof en afschrijving. Deze onbeschikbaarheid tot een minimum beperken is het doel van deze service van Ford Pro. Daartoe voorziet Ford een reeks mobiele werkplaatsen, die een onderhoud of reparatie kunnen uitvoeren op een plaats en een tijdstip die de klant het best passen. Volgens Ford kan deze Mobile Service 70 procent van de werkzaamheden uitvoeren (ook aan voertuigen van andere merken), wat de downtime inkort en bovendien vermijdt dat je tijd en geld verliest door het voertuig naar de werkplaats te brengen.

Nog een heuse gamechanger is de Ford Liive-connectiviteit van de E-Transit (en andere LCV’s van Ford). Die zorgt ervoor dat klanten proactief gewaarschuwd worden voor defecten of slijtage via de Ford Pro-software, maar stuurt de voertuiggegevens ook door naar de werkplaatsen van de Transit Centres om de doorlooptijden te verkorten dankzij een snellere diagnose en een proactieve onderdelenbestelling.

Ruim 100 FordLiive Uptime Agents, die werken vanuit gespecialiseerde uptime-centra in Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, houden elk dossier bovendien nauwlettend in de gaten en gaan proactief op zoek naar onderdelen mocht er ergens een voorraadprobleem zijn. Later dit jaar worden er bijkomende centra geopend in Hongarije en Zweden. Wanneer België aan de beurt is, daarop kon Ford geen antwoord bieden. 

Terugverdienmodel

€ 56.825 exclusief btw is de instapprijs die Ford op de E-Transit kleeft. Niet van de poes in vergelijking met de overeenstemmende dieselversie – reken op een supplement van ruim € 20.000 – maar Ford is ervan overtuigd dat je dat gedurende de gebruikscyclus terugverdient. Enerzijds kun je aanzienlijke energiebesparingen realiseren, anderzijds zouden de kosten voor onderhoud en herstellingen 40 procent lager liggen dan bij vergelijkbare modellen met een dieselmotor.
Ford E Transit Front 3 4 Charging TalentEven rekenen. Stel dat je de E-Transit voor 200.000 kilometer gebruikt en je er 30 kWh/100 mee verbruikt – dat is een ruime schatting. Als je stroom kunt kopen aan € 0,30 per kWh (wat eveneens ruim gerekend is), dan betaal je op termijn € 18.000 aan energiekosten. Een diesel-Transit die 10 liter per 100 kilometer stookt, zal je na 200.000 kilometer € 36.000 gekost hebben als je rekent aan een literprijs van € 1,8. Je maakt in dit geval dus € 18.000 goed. Reken daarbij de lagere onderhouds- en herstellingskosten en je zou uiteindelijk een businesscase moeten hebben.

Los daarvan is de Ford E-Transit een verademing om mee te rijden. Hij inspireert tot een bedachtzamere, proactieve rijstijl en dat zou wel eens gunstige effecten kunnen hebben op de schadestatistieken. Misschien ligt daar nog wel de grootste winst.

Overtuigend aandrijfgeheel
Uitgebreid dienstenpakket
Ruim gamma

Niet alle diensten in België verkrijgbaar
Duur in aankoop
Sleepvermogen?

 

Deel op

Video

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.