Test

© Stellantis

TEST: DS 9 E-Tense 250: Comfort à la française

02 april 2022
Door Stijn Blanckaert
Leren ze het dan nooit? Franse constructeurs doen al tientallen jaren hun best om de Duitse rivalen het vuur aan de schenen te leggen met grote luxeberlines, en telkens weer falen die in hun opdracht. Is dat anders met de DS 9 die nu 250 in plaats van 225 pk uit zijn plug-in hybride aandrijflijn haalt en een grotere batterij kreeg?

De Renault 25, de Safrane, de Vel Satis, de Peugeots 605 en 607, de Citroën C6… allemaal voorbeelden van auto’s waarmee de Franse autobouwers wilden concurreren met de BMW 5-Reeks, Mercedes E-Klasse en Audi 100/A6. Net als bij de Italianen, met de Alfa Romeo 164 en 166 en de Lancia Thema en Thesis en bij de Britten, met de Jaguar S-Type en XF, lukte het ze echter nooit om succesvol te zijn in dat hogere marktsegment waar de Duitsers alleen heersen.
705A7976Blijkbaar is de drang om het nog maar eens te proberen echt onbedwingbaar, dus deed Stellantis opnieuw een poging met de DS 9. Dat is een gestrekte berline (limousine bijna) die met duidelijke stijlkeuzes en een focus op rijcomfort de technologie en het onderstel van de Peugeot 508 toepast om een nieuwe incarnatie te zijn van comfort en luxe op zijn Frans. We moeten daarbij alvast erkennen dat de consequente keuze om zich niet te laten verleiden tot sportiviteit maar te mikken op comfort een auto oplevert die op dat laatste vlak hoge ogen gooit.

Meer dan een verlengde Peugeot 508

De DS 9 wil meer zijn dan een verlengde Peugeot 508. Zijn EMP2-platform is dan wel hetzelfde als dat van de Peugeot, maar werd hier verlengd, zodat de DS 9 niet minder dan 4,93 meter lang is en erg gestrekt lijkt. Designmatig is er - los van het feit dat hij ook een drievolumekoetswerk heeft – geen link met de Peugeot. Typische DS-gimmicks zijn de chroomlijn in het midden van de motorkap, die doet denken aan die heel oude auto’s waarbij de motorkap centraal scharnierde en links en rechts geopend kon worden. Ook de kleine bijkomende richtingaanwijzers achteraan bovenaan in de C-stijlen, die refereren aan de oer-DS van Citroën zijn een knipoog naar het verleden. Verder pakt DS – vooral op de Rivoli+ -uitvoering uit met veel chroom waardoor je de DS 9 niet meteen verwart met een andere auto uit het Stellantis-universum. 

Technisch gezien betekent het gedeelde platform dat de DS 9 de aandrijflijnen van de andere modellen die op die basis staan overneemt. In ons land wordt daarbij voorbijgegaan aan de benzineversie, waardoor de DS 9 er hier alleen is als E-Tense plug-inhybride, wat een begrijpelijke keuze is als je weet dat de doelgroep van deze berline, zelfstandigen en zaakvoerders, kan genieten van de optimale fiscale aftrekbaarheid van dat type aandrijflijn. 

Weg met de E-Tense 225 

Collega Dieter Quartier reed bij de lancering al met de E-Tense 225. Dat is een voorwielaangedreven plug-inhybride die een 1,6 liter grote viercilinder turbomotor van 180 pk combineert met een elektromotor van 110 pk, samen goed voor 225 pk en 360 Nm aan koppel. De batterij van de 225 had een capaciteit van 11,9 kWh waardoor 48 kilometer elektrisch gereden kon worden. 

Intussen is die 225-variant bij ons uit de prijslijsten verdwenen en verving DS hem door een nieuwe op de voorwielen aangedreven E-Tense 250-uitvoering. Die heeft – zoals de naam het al doet vermoeden – een totaal vermogen van 250 pk door het combineren van dezelfde elektromotor van 110 pk met een 200 pk-versie van de 1,6 liter grote benzinekrachtbron. Interessanter dan de extra pk’s is het feit dat die E-Tense 250 een grotere batterij meekreeg. Die kan namelijk 15,6 kWh aan elektriciteit opslaan en maakt volgens DS tot 61 kilometer aan elektrisch rijbereik mogelijk (reken op 45 tot 50 kilometer in realiteit) en zorgt tegelijk voor een CO2-uitstoot die verder daalt naar 26 g/km (WLTP). Daarmee is hij indien hij voor eind juni volgend jaar besteld wordt blijvend voor 100 procent fiscaal aftrekbaar en kan je ook genieten van een laag Voordeel van Alle Aard.
CL 19.506.013De boordlader kan 7,4 kW aan wisselstroom aan en laadt de grotere batterij van de 250 zo in iets minder dan 2,5 uur volledig op als de laadpaal dat vermogen levert. Ons testverbruik bedroeg over de hele week genomen 3,7 l/100 km, maar dat kan makkelijk het dubbele zijn als je de batterij niet oplaadt, net zozeer als de helft daarvan als je werkelijk altijd een stopcontact vindt. 

Naast de 250, die de 225 verving, is er nog het topmodel E-Tense 360 4x4. Dat is een op de vier wielen aangedreven variant die daarvoor een extra elektromotor op de achteras krijgt (113 pk), wat een systeemvermogen van 360 pk en 520 Nm oplevert, zoals op de Peugeot 508 PSE met dezelfde aandrijflijn.

DS Active Scan Suspension

De rijervaring is duidelijk gericht op comfort en welbehagen. De roeping van de DS 9 als luxeberline vertaalt zich in een – voor een conventionele ophanging – opmerkelijke demping, met dank aan de DS Active Scan-ophanging. Dat is een systeem dat door middel van een camera bovenaan de voorruit de weg scant terwijl vier instellingssensoren en drie versnellingsmeters elke beweging registreren. 705A8081Die informatie wordt ogenblikkelijk doorgeven aan een computer die op elk van de wielen onafhankelijk kan reageren om de veiligheid en het comfort te verbeteren en de demping en vering voor te bereiden op de oneffenheden. Hoewel het systeem nog niet het ophangingscomfort biedt van een echte hydropneumatische ophanging zoals vroeger bij Citroën of een luchtvering zoals bij sommige modellen van de Duitse concurrentie, worden oneffenheden goed uitgevlakt en ervaar je een grote mate van comfort aan boord van de DS 9.

Het is echter wel jammer dat de Active Scan Suspension enkel actief is in de Comfort-stand en dus niet wanneer je de auto in Electric, Hybrid of Sport zet. Vooral in Hybrid en Electric zou dat nochtans een meerwaarde zijn, want nu ben je eigenlijk verplicht om altijd in Comfort te rijden als je het beste uit de schokdemping wil halen en moet je daar ook aan denken, aangezien de auto automatisch in Electric start en je standaard dus niet van de comfortabelste setting geniet. 

Door de wielbasis die 10 centimeter langer is dan die van de Peugeot 508 is de DS 9 binnenin erg ruim, en dan zeker achterin, waar je van heel veel beenruimte geniet en ook in de breedte niet om ruimte verlegen zit. Die langere wielbasis zorgt ook voor erg brede achterdeuren, waardoor je moet opletten om ze bij het openen niet tegen de muur of de auto naast je te knallen.

De koffer is met een inhoud van 510 liter voldoende groot maar een verhuiswagen is hij niet, deze DS 9. Een luxecocon des te meer… 

Erg mooie materialen

Die luxe uit zich in de DS 9 niet alleen door het ophangingscomfort maar bovenal door de hoogkwalitatieve materialen en assemblage in het interieur. In dat kader kunnen we voornamelijk de Rivoli +-uitvoering aanraden die, eerder dan de Performance Line met zijn wat sportievere interieuraccenten en het ontbreken van een lederen bekleding, helemaal past bij het karakter en de roeping van deze DS 9. Je zit goed in de met mooi leder beklede stoelen en de bekleding van de zichtbare delen van de middenconsole, de deuren en het dashboard is kwalitatief en voelt ook goed aan. Op dat vlak evenaart de DS 9 dan ook moeiteloos zijn ijkpunten uit Duitsland. 
705A6433Qua infotainment en bedieningsgemak doet hij nog wat onder, want hoewel het centrale scherm van 12 duim groot is en een goede beeldkwaliteit heeft (op die van de achteruitrijcamera na) zijn de menu’s niet altijd even makkelijk in het gebruik, reageert de software niet ogenblikkelijk en blijft zeker de navigatiemodule op het vlak van de kaartweergave en werkingssnelheid bijvoorbeeld een heel stuk achter bij de grote concurrenten. Verder duurt het ook een tijdje voor de schermpjes voor de bestuurder in het dashboard reageren op de input die via de stuurwielknoppen gegeven wordt. 

We vonden de veiligheidssystemen, die voortdurend waarschuwen dat je je aandacht bij de weg moet houden of dat er een voetganger op de weg loopt, ook te aanwezig en opdringerig. Onoverkomelijk zijn die kleinigheden niet, maar ze doen het algemene plaatje net wat minder blinken. 705A6451Gelukkig voorzag DS ook een reeks fysieke knoppen die als shortcuts meteen toegang geven tot de navigatiemodule, de smartphoneapplicaties, de audiobron en de instellingen van de auto, en zijn ook de knoppen op het stuurwiel nog klassieke druktoetsen en scrollwieltjes en niet van die digitale sliders waar je je altijd aan ergert.

Een kleine ergernis die we bij alle DS-modellen hadden en dus ook hier zijn de automatisch tevoorschijn komende deurklinken die – u raadt het al – soms niet doen wat ze horen te doen, waardoor je na vruchteloos proberen om de deur te openen dan toch maar de sleutel uit je zak moet halen en het ontgrendelingsknopje erop moet indrukken. Sommige gadgets zijn in theorie leuk maar bieden geen meerwaarde. Dit is er zo een.
705A8136De concurrentie overtreffen doet deze DS 9 niet. Hij kan die Duitse rivalen wel evenaren op het vlak van de materiaalkeuze en de afwerking en pakt uit met een homogeen aandrijfgeheel en – in de 250 – met een grotere batterij en meer vermogen. De uitrusting is volledig, het rijcomfort meer dan degelijk – al evenaart hij de hydropneumatische ophanging van de Citroëns van weleer niet - en het plaatsaanbod in het interieur is riant. Ook de prijs is dat jammer genoeg, want voor minder dan € 55.990 (E-Tense 250 Performance Line+) parkeer je geen DS 9 op je oprit. Wij denken dan ook dat je al echt een grote liefhebber van het Franse savoir-vivre moet zijn om de DS 9 te verkiezen, maar als je dat bent zal je je je keuze waarschijnlijk niet beklagen.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

79
Aandrijving15/20
Comfort 18/20
Rijgedrag 16/20
Veiligheid 16/20
Prijs 14/20
 

Mooie materialen en aankleding
Ophangingscomfort
Ruimte in het interieur

Trage navigatie en infotainment
Wat opdringerige veiligheidssystemen
Erg ambitieuze prijszetting

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 853,17 excl. btw

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 796,37

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies. 

DS 9E-Tense 250
Motor:benzine, 4 cilinders, 1.598 cm3 + elektromotor
Overbrenging: Automaat, acht versnellingen
Maximumvermogen:184 kW / 250 pk (180 pk + 110 pk elektromotor)
Maximumkoppel: 360 Nm
0-100 km/h: 8,1 s
Topsnelheid:240 km/h
Gemiddeld testverbruik:3,7 l/100 km
Gemiddelde CO2-uitstoot:26 g/km (WLTP)
Catalogusprijs incl. btw:€ 55.990 (Performance Line +)
Fiscale aftrekbaarheid:100%
VAA:€ 157,41 / maand

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.