Test

© Daimler AG

TEST: Mercedes-Benz Vito & eVito Tourer 2020: orde op zaken

22 juli 2020
Door Dieter Quartier
De Vito en Vito Tourer krijgen een midlife-opfrisbeurt die hen onder meer een geüpgradede cockpit, een adaptieve cruisecontrol, de geavanceerde 2.0 diesel uit de E-Klasse en vooral ook een elektrische aandrijving van 150 kW uit de EQV oplevert. Hoe dat aanvoelt, klinkt, eruitziet en rijdt? Autonieuws ging naar Stuttgart en zocht het voor je uit.
De voorbije 10 jaar heeft de concurrentie in het personenwagensegment de achterstand ten opzichte van de Ster voor een groot stuk goedgemaakt. Bij de bestelwagens is dat veel minder het geval. De jongste generatie van de Vito (modelcode 447), nam in 2014 zo een reuzesprong voorwaarts inzake design, afwerking, aandrijving, raffinement en technologie dat hij zijn concurrenten ver achter zich liet.


Intussen zijn we zes jaar verder en heeft de concurrentie – onder meer het trio Citroën Jumpy/Opel Vivaro/Peugeot Expert en de Ford Transit Custom – zijn beste beentje voorgezet om het gat met de Vito dicht te rijden, maar de enige die echt in de buurt kwam, was de T6 van Volkswagen uit 2015. Sinds de introductie van generatie 6.1 in 2019 voelde de Vito de hete adem van de Transporter wel degelijk in zijn nek. Het was dan ook tijd dat Mercedes-Benz orde op zaken stelde. 

20C0093 046

Don’t call me van

De tijd dat bestelwagens rudimentaire, oncomfortabele, lawaaierige vehikels met de stroomlijn van een zeecontainer waren, ligt intussen achter ons. Mercedes-Benz gaat met de vernieuwde Vito weer een stapje verder inzake uitstraling en afwerking. De nieuwe Vito is te herkennen aan de nieuw ontworpen grille en de als optie in kleur gespoten bumpers. De Mercedes-Benz ster is centraal in de grille geplaatst, waarin drie zwarte lamellen zijn opgenomen. Als optie voor alle Vito-modellen is ook een grille met verchroomde lamellen leverbaar.

20C0093 079

De ontwerpers hebben ook het interieur geüpdatet. Aan de linker- en rechterzijde van het dashboard is de Vito voorzien van nieuwe luchtuitstroomopeningen in sportieve turbinelook. Het middelste deel van het dashboard wordt nu – in combinatie met het optionele chroompakket – omlijst door een sierdeel in pianolak. Een nieuwigheid centraal in het dashboard, dat in tegenstelling tot de luxueuze V-Klasse niet van het digitale MBUX-type is, betreft het 7-inch touchscreen met smartphone-integratie via Apple CarPlay. Bij het Audio 40-systeem kan het geïntegreerde navigatiesysteem ook via het scherm worden bediend. 

20C0093 081

Daarmee is in combinatie met Mercedes PRO connect voor het eerst navigatie met 'Live-Traffic-Information' mogelijk in de Vito. De navigatie-instructies en -displays met 3D-stadsweergave en oriëntatiepunten zijn intuïtief te begrijpen, al zijn we tijdens onze testrit toch twee keer voorbij het bedoelde kruispunt gereden omdat de instructie te laat kwam. In het geval van de Audio 30 en Audio 40 krijg je op het display voortaan ook de digitale beelden van de 180°-achteruitrijcamera te zien. 

Ook nieuw is de integratie van eCall – het standaard noodoproepsysteem dat automatisch de hulpdiensten waarschuwt bij een botsing als de inzittenden niet reageren via een onmiddellijk tot stand gebrachte spraakverbinding. Bij pech kan de bestuurder trouwens technische bijstand vragen door op de storingsknop in de dakconsole te drukken. De locatie wordt automatisch doorgestuurd naar de pechcentrale. 

20C0155 005eVito Tourer 

Onze test-Vito’s waren allemaal uitgerust met de optionele elektrisch bediende stoelen, die zich tot op de millimeter nauwkeurig laten instellen en in combinatie met het niet al te diagonaal ingeplante en best sportief ogende stuurwiel voor een perfecte rijhouding zorgen. Je staat er versteld van hoe klein het verschil met een personenwagen is geworden.

We nemen eerst de teugels van de gloednieuwe eVito Tourer in handen, die zijn aandrijflijn van de EQV (en voor een stuk die van de EQC) overneemt. De Vito is door zijn riante afwerking en duurzame bouw geen lichte jongen, maar de elektromotor van 150 kW (204 pk) heeft geen moeite om voor aangename acceleraties te zorgen. Dat is natuurlijk niet waar hij in de eerste plaats voor gebouwd is. In Tourer-livrei richt hij zich vooral tot taxibedrijven en shuttlediensten, die dankzij de batterij van 100 kWh (waarvan 90 kWh bruikbaar) zo’n 355 km ver moeten kunnen geraken onder WLTP-meetomstandigheden. Wat een verschil met de eVito van de eerste generatie…

Zware belading en hoge snelheden zijn uiteraard nefast voor het rijbereik. Wat dat eerste betreft, hebben we de impact van wat extra kilo’s niet kunnen testen – we zaten alleen aan boord. Wel hebben we voor een derde van ons testtraject op de snelweg gereden en voor de overige kilometers het gaspedaal tijdens het accelereren niet gespaard. Bij 120 km/h zagen we de verbruiksmeter rond 35 kWh/100 km stabiliseren. Over het totale traject kwamen we uit op 27 kWh/100 km, wat amper hoger is dan het normcijfer van Mercedes-Benz. 

Dat lijkt ons een knap resultaat gezien het formaat van deze wagen en is allicht te danken aan de intelligente remenergierecuperatie. Je kunt immers gebruikmaken van de radarsensoren om het voertuig automatisch proactief te laten afremmen en een maximum aan energie te recupereren. 

Nu ook met Airmatic en Distronic

Nieuw in de Vito is de optionele Airmatic-ophanging. Die is pas in november beschikbaar, maar zal het rijcomfort ongetwijfeld naar ongeziene hoogten tillen. Niet dat je daar met de standaardophanging over te klagen hebt, maar veelrijders die dagelijks geconfronteerd worden met immer slechtere wegen, zullen er ongetwijfeld graag de meerprijs voor neertellen.

Wanneer de Vito met Airmatic een snelheid van 110 km/h bereikt, verlaagt hij zichzelf bovendien automatisch met 10 millimeter om het brandstofverbruik te optimaliseren. In het Sport-rijprogramma ligt hij ook 10 millimeter lager, bij elke snelheid. Ongeacht het gekozen rijprogramma is de pneumatische niveauregeling volledig automatisch en actief, onafhankelijk van de belading. Dit zorgt ook voor aanzienlijk meer rijstabiliteit bij het trekken van een aanhanger, verzekert Mercedes-Benz.

Eveneens de moeite waard lijkt ons de nieuwe actieve remassistent (AEB), die kan detecteren wanneer er kans is op een aanrijding met een voorligger, waarna in eerste instantie een visueel en akoestisch waarschuwingssignaal wordt gegeven. Als de bestuurder hierop reageert, bouwt de assistent de juiste remdruk op voor de situatie. Als de bestuurder niet reageert, biedt het systeem ondersteuning bij actieve remmanoeuvres. In stadsverkeer kan de actieve remassistent ook reageren op stilstaande obstakels of voetgangers die de weg oversteken. Daarnaast is de Vito nu ook beschikbaar met Distronic, zeg maar een adaptieve cruisecontrol die de ingestelde afstand tot een voorligger automatisch handhaaft en zo het rijden op de snelweg en in de stad comfortabeler maakt.

Vito Tourer met supercleane diesel

We voelden ons bijzonder zen aan het stuur van de eVito Tourer, die uitnodigt tot lange ritten en van rijden een spel maakt waarbij je het rijbereik steeds probeert te maximaliseren door tijdig van het gaspedaal (elektropedaal?) te gaan en ‘al recupererend’ uit te bollen. Echt ‘one-pedal driving’ is het nog niet, want in laatste instantie moet je toch het rempedaal intrappen om volledig tot stilstand te komen – tenzij je de Distronic activeert. Eigenlijk zou dit de manier moeten zijn waarop we steeds met onze auto’s rijden, elektrisch of niet, want het spaart heel wat energie en dus het milieu en onnodige kosten.   

Maar goed. We kruipen in een 119 CDI, die 140 kW/190 pk en 440 Nm aan koppel produceert en als optie gekoppeld wordt aan een 9G-Tronic automaat. Het is alsof we een stap terug in de tijd zetten – niet dat deze diesel zich niet gedraagt of de moderne negentrapsautomaat niet soepel werkt, maar na de stille, rustgevende ervaring met de eVito Tourer is het toch weer even wennen aan het motorgeratel en de schakelovergangen. 

De basis van dit aandrijfgeheel komt van de Mercedes E-Klasse en dat betekent dat je het neusje van de zalm krijgt inzake souplesse, koppelopbouw, prestaties en vooral emissies. De OM 654 motorengeneratie is nog efficiënter en schoner dan de OM 651, terwijl de trillingen beter werden ingedijkt. De combinatie van een aluminium behuizing en stalen zuigers, het trapsgewijze verbrandingsproces en de Nanoslide cilindercoating om de wrijving in de motor te verminderen, maakt samen met de dynamische meerwegs-uitlaatgasrecirculatie (hoge en lage druk) en de dubbele uitlaatgasnabehandeling (SCR-katalysator met AdBlue voor en na de partikelfilter) een laag verbruik en lage emissies mogelijk.

20C0095 020Ruim gamma

De tweeliterdiesel is verkrijgbaar in combinatie met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving. De basisversie heet 114 CDI en is 136 pk en 330 Nm sterk. De 116 CDI levert 163 pk en 380 Nm. De 119 CDI doet daar nog eens 27 pk en 60 Nm bij.

Daarnaast is de Vito in combinatie met voorwielaandrijving verkrijgbaar met het instapmodel van de OM 622-motorenfamilie: de compacte viercilinder met 1,7 liter cilinderinhoud en 75 kW (Vito 110 CDI) of 100 kW, steeds gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Voor wie absolute topprestaties verwacht, is er de Vito 124 CDI – de nieuwe topversie in zijn klasse – leverbaar voor de Vito Tourer met 176 kW/239 pk en 500 Nm koppel. Tijdens de acceleratiefase zorgt de Vito 124 CDI voor nog eens 30 Nm ('overtorque') bovenop de 500 Nm koppel die reeds beschikbaar is. De 124 CDI versnelt van 0 naar 100 km/h in 7,9 seconden. Kwestie van menig automobilist met verbazing achter je te laten aan de verkeerslichten.

Na deze korte eerste kennismaking kunnen we alleen maar vaststellen dat Mercedes-Benz de bakens weer een beetje verzet en zo de voorsprong op zijn concurrenten behoudt. Rijden met een Vito is geen straf, wel integendeel. Zijn comfort, veelzijdigheid, veiligheid en duurzaamheid doen hem boven zijn statuut van bestelwagen uitstijgen. Met de nieuwe diesel is hij bovendien 100% futureproof. We waren echter vooral onder de indruk van de eVito, die met zijn elektrische rijbereik van een flinke 300 km perfect bruikbaar is voor heel wat toepassingen. Zijn succes zal afhangen van zijn prijs, die nog niet werd meegedeeld maar allicht richting € 50.000 exclusief btw zal gaan.  

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.